Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Κορωνοϊός και μητροπολίτης: δεν είναι ώρα για σπέκουλα ούτε όμως και για αφελή κήρυγματα

Τις τελευταίες αρκετές ώρες γεμίσαμε με τίτλους ότι ο μητροπολίτης Θεόκλητος (Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου) βρέθηκε θετικός σε τεστ για τον κορωνοϊό. Και ο ίδιος το παραδέχθηκε με ανακοίνωσή του και ζητάει από τους πιστούς να προσευχηθούν για αυτόν.

Φυσικά, μαζί με την είδηση αυτή, επανήλθαν μέσα στο σαββατοκύριακο στη δημοσιότητα δηλώσεις που έκανε την άνοιξη του 2020 με τις οποίες αμφισβητούσε τα πρώτα μέτρα (την άνοιξης), τον κορωνοϊό, την αναγκαιότητα να κλείσουν οι εκκλησίες, το να σταματήσει ή όχι η Θεία Μετάληψη κλπ κλπ.

Δυο κουβέντες για να τελειώνουμε, επειδή η σπέκουλα με την περιπέτεια του ανθρώπου έχει ήδη αρχίσει και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες (μέχρι να βρεθεί κάτι άλλο που θα “επισκιάσει” το συγκεκριμένο γεγονός):

α) ο άνθρωπος αυτός μπήκε σε μια ιστορία δύσκολη και το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να δείχνουμε σεβασμό σε οποιονδήποτε βρίσκεται σε τέτοιου είδους καταστάσεις, είτε είναι μητροπολίτης είτε όχι – είτε νόμιζε ότι δεν θα τον αγγίξει ο ιός είτε έπαιρνε μέτρα προφύλαξης.

β) μια ασθένεια όπως αυτή που προκαλεί ο κορωνοϊός ΔΕΝ ξεχωρίζει. Η COVID-19 είναι μια ασθένεια που μας χτυπάει όπου μας βρει. Κι αν μας βρει και λίγο αδύναμους παίζει το ενδεχόμενο και να μας στείλει αδιάβαστους. Η COVID-19 (όπως κάθε ασθένεια) δεν κοιτά αν ο άλλος είναι μητροπολίτης ή κοσμικός, δεν κοιτάζει αν είναι μπατίρης είναι λεφτάς, αν είναι μεγάλος ή μικρός σε ηλικία, αν είναι διασημότητα ή ένας καθημερινός απλός άνθρωπος, αν είναι άνεργος ή κάνει 2 δουλειές.

Το αλισβερίσι που αποκτήσαμε εδώ και καιρό με τον κορωνοϊό δεν είναι μια “οψιόν” κατάσταση, στην οποία εμείς παίρνουμε ότι μας βολεύει και αφήνουμε πίσω ότι δεν γουστάρουμε ενώ οι ειδικοί μας λένε “θα πρέπει να κάνεις αυτό, εκείνο ΚΑΙ το άλλο για να προστατευτείς”.

Είναι υποχρέωση όλων μας να τηρούμε όλα τα μέτρα. Αν όχι για τους εαυτούς μας, τουλάχιστον για τους οικείους μας, για τους φίλους μας, τους συγγενείς μας, τον κοινωνικό μας περίγυρο.

Είτε είμαστε μητροπολίτες, είτε μουφτήδες, είτε καρδινάλιοι, είτε κομφουκιανοί ή βουδιστές επίσκοποι, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ – ΥΠΟΧΡΕΟΥΜΑΣΤΕ να τηρούμε τα μέτρα.

Εδώ, σε αυτή τη ζωή, μπροστά στην αρρώστια κανείς μας δεν είναι κάτι ξεχωριστό. Μετά θάνατον μπορεί να είμαστε κάτι ιδιαίτερο (αν κι αυτό Άλλος θα το αποφασίσει όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, όχι εμείς από τώρα!).

Τώρα και μητροπολίτης να είσαι, ένας από εμάς είσαι, ένας σαν όλους εμάς. Το ίδιο ευάλωτος, το ίδιο θνητός, το ίδιο υπεύθυνος ή το ίδιο ανεύθυνος!

και μια σημείωση για το τέλος: ας αφήσουν ορισμένοι συνάδελφοι του Μητροπολίτη της Ιερισσού τα μεγάλα και ανεύθυνα λόγια κι ας αποκτήσουν επιτέλους επαφή με την πεζή-κοσμική και κυρίως θλιβερή κατάσταση που ελέω κορωνοϊού διαμορφώνεται καθημερινά: ο ιός είναι εδώ και δεν ξεχωρίζει κανέναν. Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι ένας: να τηρήσουμε τις συμβουλές των ειδικών για να μην γίνουμε και εμείς το επόμενο θύμα του κορωνοϊού.