Κατηγορίες
Ελλάδα

Μηνύματα για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου

Στα μηνύματά τους, με αφορμή την 47η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο της Αθήνας κατά της χούντας των συνταγματαρχών (1967-1973) αυτοδιοικητικοί και βουλευτές της Ημαθίας αναφέρουν:

Π. Γκυρίνης – δήμαρχος Αλεξάνδρειας

“Τιμούμε σήμερα , την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία.

Γκυρίνης Παναγιώτης

Η εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 θα μείνει ως φωτεινό ορόσημο στους αγώνες του λαού μας και της νεολαίας μας για λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Η 17η Νοεμβρίου του ’73 είναι ένας ύμνος για τη Δημοκρατία.

Η Δημοκρατία, που πολλές φορές βρίσκεται σε κίνδυνο, είναι ένα ανεκτίμητο αγαθό, που για τη διατήρησή του χρειάζεται η συνεχής επαγρύπνηση και ο καθημερινός αγώνας μέσα στην οικογένεια, μέσα στην κοινωνία, μέσα στον χώρο εργασίας.

Διαχρονικά και επίκαιρα παραμένουν και τα μηνύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Πάντα διαχρονικό και επίκαιρο το σύνθημα «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που ένωσε φοιτητές και πολίτες.

Ενωμένοι όλοι οι Έλληνες, με κοινές αρχές και αξίες, δεν διαπραγματευόμαστε αυτά που μας χάρισαν όλοι εκείνοι που έχυσαν το αίμα τους στο ηρωικό ’21, στο έπος του ’40, στο Πολυτεχνείο το ’73.”


Τάσος Μπαρτζώκας – βουλευτής Ημαθίας

“Ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου θα είναι φέτος διαφορετικός, καθώς η πανδημική κρίση μας καλεί να μάθουμε να τιμούμε διαφορετικά όλα τα χρονολογικά και ιστορικά γεγονότα, που καθόρισαν την κοινή μας μοίρα και διαμόρφωσαν την ταυτότητα μας ως σύγχρονων Ελλήνων.

Οι εκδηλώσεις αναστέλλονται, η ιστορική μας μνήμη όχι.

Με μια νέα πνευματικότητα, ίσως περισσότερο ουσιαστική, θα γιορτάσουμε μια σπουδαία στιγμή της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας, μιας δημοκρατίας που επούλωσε αργά τα τραύματα της από τη δικτατορία, παρέμεινε όμως όρθια, άντεξε και δυνάμωσε μέσα στο χρόνο.

Οι συμβολισμοί του Πολυτεχνείου, παραμένουν ζωντανοί και επίκαιροι, εμπνέοντας μας για την ελευθερία και την αξία της δημοκρατίας. Μας επισημαίνουν ταυτόχρονα την αξία της νέας γενιάς, η οποία κατά την περίοδο της δικτατορίας, με αυταπάρνηση και αγωνιστικότητα τάχθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Κατά τον ίδιο τρόπο, κι εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι του ηρωισμού και της αγωνιστικότητας της, και να καλλιεργήσουμε στις δικές μας νέες γενιές τους σπόρους της εθνικής αλληλεγγύης, της ισονομίας, της δικαιοσύνης, έτσι ώστε να περιφρουρείται όχι μόνο η δημοκρατία, αλλά και τα όνειρα τους για ένα καλύτερο μέλλον.”


Φρόσω Καρασαρλίδου – βουλευτής Ημαθίας

“Η φετινή́ επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Η πανδημία και το lockdown αλλάζουν εκ των πραγμάτων τον τρόπο που θα τιμήσουμε φέτος μια από τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.

Καρασαρλίδου βουλευτής Ημαθίας

Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την πανδημία συνεχίζει τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό της κατήφορο. Επιβάλλοντας την τακτική της “πολιτικής πυγμής”, καταπατά συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, πυροδοτώντας κοινωνική και πολιτική πόλωση.

Ο αγώνας των φοιτητών για Παιδεία, Ελευθερία και Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του τόπου μας. Όσο κι αν προσπαθήσει η ΝΔ να μειώσει τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου, το μήνυμα των εξεγερμένων φοιτητών παραμένει επίκαιρο.

Ο λαός μας θα συνεχίσει να τιμά και με τις νέες αυτές συνθήκες την εξέγερση και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, ιδίως σήμερα που ξαναζούμε την άνοδο του πολιτικού αυταρχισμού.”


Λάζαρος Τσαβδαρίδης – βουλευτής Ημαθίας

“Το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία δεν αναδεικνύεται περισσότερο με πορείες στους δρόμους αλλά με την αποφασιστική πορεία της ίδιας της κοινωνίας προς το μέλλον.

Τσαβδαρίδης Λάζαρος

Μία κοινωνία που εμπνέεται από νέες κορυφές προς κατάκτηση, που εγγυάται την υγεία, την ασφάλεια και ευημερία των πολιτών της, που διευρύνει τους μορφωτικούς και επαγγελματικούς ορίζοντες στη νεολαία της, που εντοπίζει και διορθώνει τα λάθη της, που είναι απαλλαγμένη από φοβικά σύνδρομα και ιδεοληψίες και έχει ανεξάρτητη και κριτική σκέψη.

Την φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εν μέσω Πανδημίας, την τιμούμε σε συνθήκες περιορισμού. Προστατεύοντας όχι μόνο τη συλλογική υγεία αλλά και την ίδια την κοινή λογική σε πείσμα όλων θέλουν να καπηλευτούν μία εμβληματική πράξη αντίστασης απέναντι στη Χούντα χωρίς να δείχνουν κανένα σεβασμό στους υγειονομικούς κανόνες και επιταγές.”