Κατηγορίες
διεθνή

Ελληνοτουρκικά και Δικαστήριο της Χάγης – τι έκανε ο Ερντογάν (που στρώνει το έδαφος)

Ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο που σχετίζεται με τα ελληνοτουρκικά και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είπαμε να σας παρουσιάσουμε σήμερα.

Ο Ερντογάν είναι γνωστός για τις ανορθόδοξες μεθόδους του στα εξωτερικά. Μιλάμε όμως για αποτελεσματικές μεθόδους και το κακό για τη χώρα μας είναι ότι του βγαίνουν…!

Τι έκανε λοιπόν ο ταραξίας της γειτονιάς μας, σε μια προσπάθεια να ρίξει κι άλλες γέφυρες προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις ή ακόμη και να “δέσει”, αν ποτέ αποφασίσει να αποδεχθεί την ελληνική πρόταση και προσφύγουμε στη Χάγη για να λύσουμε τα προβλήματα (που οι Τούρκοι δημιουργούν);

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει 15 δικαστές. Ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του θα εκλεγούν τον επόμενο Φεβρουάριο (2021). Και σε περίπτωση ισοψηφίας σε κάποια ψηφοφορία, η ψήφος του προέδρου “μετράει” περισσότερο (casting vote).

Από τις 6/2/2018 Πρόεδρος του Δικαστηρίου είναι ο Σομαλός Abdulqawi Ahmed Yusuf. Το αν θα ξαναβγεί είναι ένα ζητηματάκι.

Τι έκανε λοιπόν ο Ερντογάν που συνδέει με τρόπο απίστευτο την Ελλάδα, το Αιγαίο, τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, τη Σομαλία και το Δικαστήριο;; Μετέτρεψε το ενδιαφέρον της χώρας του για τη Σομαλία σε… χρήμα.

Η Σομαλία είχε κάτι … υπόλοιπα από μια δόση, προς το ΔΝΤ. Και ποιος πλήρωσε τη δόση, κάνοντας μια… διευκόλυνση στη Σομαλία;;

Μα φυσικά η Τουρκία του Ερντογάν!!

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, με ένα προεδρικό διάταγμα, η Τουρκία κατέβαλλε στο ΔΝΤ το ποσό που απαιτούνταν. Και μπορεί το ποσό να ήταν σχετικά μικρό, όμως για τη Σομαλία δεν ήταν.

Άσε που η γενικότερη στάση της Τουρκίας στο Κέρας της Αφρικής δεν είναι καθόλου άσχετη με τα ελληνοτουρκικά.

Φυσικά, απευθείας σύνδεση της τουρκικής πληρωμής με το ΔΔ της Χάγης δεν υπάρχει. Όμως είναι κάτι συμπτώσεις κάποιες φορές…


Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι έχουν ήδη στρατιωτική παρουσία με βάση στη Σομαλία (γενικότερα ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη περιοχή). Επίσης να σημειωθεί πως οι Τούρκοι, πέραν όλων των άλλων ανοιχτών λογαριασμών που έχουν με την Αίγυπτο, έχουν και λογαριασμούς στο Σουδάν, όπου λειτουργούν ανταγωνιστικά με τους Αιγύπτιους, έχοντας βάλει πόδι (και) στη Σομαλία. Αν θυμηθούμε και ολίγη γεωγραφία, θα δούμε ότι απ’ το Σουδάν περνάει ο Νείλος, ο ζωοδότης για την Αίγυπτο Νείλος.

Η Σομαλία, που είναι πνιγμένη στο χάος, έχει κάνει πρόταση στον Ερντογάν και στην Τουρκία να πάνε στα χωρικά της ύδατα και να ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαια. Και ο Ερντογάν δεν αρνήθηκε.