Κατηγορίες
διεθνή

“Εις το όνομα της πανδημίας….”

Αυξάνονται και πληθαίνουν τα άρθρα σε πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον νέο αυτό νόμο που πέρασε στη Γαλλία και έχει να κάνει με την τιμωρία όσων δίνουν στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες στα οποία απεικονίζονται αστυνομικοί που κάνουν άσκοπη και υπέρμετρη χρήση βίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Οι υποστηρικτές του νόμου λένε πως όλα γίνονται για να προστατευτούν οι αστυνομικοί από περιπτώσεις αντεκδίκησης (άραγε γιατί κάποιος να εκδικηθεί όποιον κάνει σωστά τη δουλειά του και κάποιος άλλος γιατί να μην τον υπερασπιστεί ενώπιον τρίτων αν την κάνει σωστά;;;) ενώ οι αντιτιθέμενοι στο νόμο υποστηρίζουν ότι πλέον υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις θα ξεσαλώσουν και θα καταπατούν κατά συρροή θεμελιώδη δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες τα τελευταία 250 χρόνια.

Είτε έτσι – είτε αλλιώς, η πανδημία και ο COVID-19 έχουν δώσει μια απίστευτη ευκαιρία σε πολλές κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη να επιβάλουν σειρά περιοριστικών μέτρων που ουδεμία σχέση έχουν με την προσπάθεια ανάσχεσης της διασποράς του ιού (για παράδειγμα, άλλο πράγμα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας κι άλλο είναι η απαγόρευση έκφρασης γνώμης).

Οι ενέργειες διαφόρων Κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη έχουν ξεκάθαρους σκοπούς κι όποιος δεν βλέπει πίσω από τις λέξεις και τις ενέργειες αυτές τότε εθελοτυφλεί.

“Βαφτίζουν” ως αντι-COVID μια σειρά από άσχετα μέτρα και άσχετους νόμους με σκοπό:

  • να καλύψουν την ανικανότητά τους σε άσχετα με τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του θέματα,
  • να καλύψουν την αποστροφή τους προς τα Δημόσια Συστήματα Υγείας, τα οποία πολύ θα ήθελαν να εξαφανίσουν (άλλωστε πολλοί – στα προ κορωνοϊού χρόνια – το έχουν δηλώσει ευθαρσώς)
  • να βοηθήσουν επιχειρηματικά κάποιους που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της αγοράς
  • να “εφοδιάσουν” τον κρατικό μηχανισμό με ακόμη περισσότερα όπλα αποσκοπώντας στην περιστολή θεμελιωδών δημοκρατικών ελευθεριών.

Το πράγμα έχει αρχίσει και ξεφεύγει σε πολλές χώρες της ΕΕ (και οι αντιδράσεις του κόσμου να αυξάνονται) και γι’ αυτό αναγκάστηκε μέχρι και η Κομισιόν να βγει και να πει ότι τα κάθε είδους έκτακτα μέτρα πρέπει να έχουν χαρακτήρα αυστηρά αναλογικό, χρονικά περιορισμένο και στο πλαίσιο των συνταγματικών ορίων και των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων.

Ο κορωνοϊός απ’ ότι φαίνεται, τελικά δεν βλάπτει θανάσιμα μόνο την υγεία και δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα μόνο στην οικονομία ή την κοινωνία. Βλάπτει και τη Δημοκρατία…