Κατηγορίες
κορωνοϊός

Γενικό lockdown μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός – τι αλλάζει σε σχέση με την άνοιξη

Γενικό lockdown από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020 και για τρεις εβδομάδες (μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το μεσημέρι.

Αναλυτικότερα θα έχουμε αργότερα, αυτό το οποίο όμως είπε ο πρωθυπουργός (ο οποίος κατά την ενημέρωση είχε δίπλα του τον Σ. Τσιόδρα που παρουσίασε για τα έως τώρα δεδομένα αλλά και στηλίτευσε τα fake news που κυκλοφορούν) ήταν ότι θα υπάρξει lockdown παρόμοιο με αυτό της άνοιξης (με sms για μετακινήσεις, με κλείσιμο καταστημάτων κλπ κλπ), με τις διαφορές ότι θα μείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία καθώς και όλες οι βαθμίδες των σχολείων ειδικής εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας θα κλείσουν.

Η χρήση της μάσκας θα είναι καθολική.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρξε εκθετική αύξηση της μετάδοσης του κορωνοϊού και πως δεν ήταν δυνατόν να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες για να υπάρξουν νέες αποφάσεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μέσα σε μόλις λίγες ημέρες καταγράφηκαν περίπου 10.000 κρούσματα και πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν, αν συνεχίζαμε χωρίς περαιτέρω μέτρα τότε στα νοσοκομεία θα έπρεπε να οδηγηθούν πάνω από 1.000 άτομα, εκ των οποίων τα 150 θα έπρεπε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

Όπως είπε, θα στηριχθούν οικονομικά όλοι οι συμπολίτες μας που θα επηρεαστούν από το νέο lockdown, με πρώτη μέριμνα για τους πιο αδύναμους οικονομικά.

Επίσης ανακοίνωσε 3 ακόμη μέτρα, εν αναμονή της εξειδίκευσης που θα γίνει από τον Υπουργό Οικονομικών:

1. αύξηση του βοηθήματος από τα 534 στα 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που είναι σε καθεστώς αναστολής για το Νοέμβριο (καταβολή Δεκέμβριο)

2. παράταση κατά δυο μήνες της καταβολής του επιδόματος ανεργίας

3. καταβολή 400 ευρώ στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους (περίπου 130.000 άτομα).

“Ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται” είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας στο κλείσιμο της παρουσίασης που έκανε και ζήτησε τη συνδρομή όλων για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός, ενώ έκανε λόγο για “φοβερή ταχύτητα μετάδοσης”.