Κατηγορίες
αγορά βουλευτές

Ερώτηση Τσαβδαρίδη στο Βουλή για την αποζημίωση τουριστικών γραφείων και τουριστικών επιχειρήσεων οδικών μεταφορών

Nα αρθεί η προϋπόθεση της μη κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας για την αποζημίωση των τουριστικών γραφείων και τουριστικών επιχειρήσεων οδικών μεταφορών ζητάει ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης με σχετική Ερώτησή του προς τον Υπουργό Τουρισμού.

Ο κ. Τσαβδαρίδης υπογραμμίζει την ανησυχία των θεσμικών φορέων των τουριστικών Πρακτόρων και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων της Βόρειας Ελλάδας για τον αυθαίρετο – όπως υποστηρίζουν – περιορισμό του κύκλου των σχετικών επιχειρήσεων που δύνανται να αιτηθούν τη χορήγηση της έκτακτης επιδότησης.

Τονίζει δε ότι όσες επιχειρήσεις κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους αναγκάστηκαν να το πράξουν, διότι δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να λειτουργήσουν τα οχήματά τους με βάση το μειωμένο ποσοστό θέσεων καθώς και ότι έχουν ήδη προπληρώσει στο σύνολό τους τα τέλη κυκλοφορίας του νέου έτους και άρα η εξαίρεσή τους από τη χορήγηση της επιδότησης θα σηματοδοτεί – μία άνιση μεταχείρισή τους ως προς τις λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις.

Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

Ερώτηση

Προς:

Τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη

Θέμα: «Χωρίς αχρείαστες προϋποθέσεις η διαδικασία αποζημίωσης των τουριστικών γραφείων και τουριστικών επιχειρήσεων οδικών μεταφορών»

Κύριε Υπουργέ

Με υπόμνημά τους οι θεσμικοί φορείς των τουριστικών Πρακτόρων και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων της Βόρειας Ελλάδας εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για το περιεχόμενο της Εγκυκλίου 17518/17.11.2020 που αναφέρεται στη διαδικασία αποζημίωσης των Δημοσίας Χρήσεως Τουριστικών Λεωφορείων για το χρονικό διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου 2020 ως αντιστάθμισμα για την απαγόρευση πλήρωσης του συνόλου των διαθέσιμων θέσεων των επιβατών που διαθέτουν τα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς.

Όπως αναφέρουν σχετικά, με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο περιορίζεται ο κύκλος  των τουριστικών επιχειρήσεων οδικών μεταφορών που δύνανται να αιτηθούν τη χορήγηση της έκτακτης επιδότησης, καθώς εισάγεται αυθαίρετα – όπως επισημαίνουν – ως επιπρόσθετη προϋπόθεση – να μην έχει γίνει κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Ο σκοπός της επιδότησης είναι να ενισχυθούν οικονομικά οι τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της

Οι επιχειρήσεις που κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους αναγκάστηκαν να το πράξουν τούτο, διότι δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να λειτουργήσουν τα οχήματά τους με βάση το μειωμένο ποσοστό θέσεων

Οι τουριστικές επιχειρήσεις που παρέδωσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων τους μέσα στο έτος έχουν ήδη προπληρώσει στο σύνολό τους τα τέλη κυκλοφορίας και άρα η εξαίρεσή τους από τη χορήγηση της επιδότησης θα σηματοδοτεί – όπως οι ίδιες αναφέρουν στο υπόμνημα – μία άνιση μεταχείρισή τους ως προς τις λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες διορθώσεις  προκειμένου να διευκολύνετε τη χορήγηση της επιδότησης στα τουριστικά γραφεία και στις τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, χωρίς την επιπρόσθετη προϋπόθεση της μη προηγούμενης κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ