Κατηγορίες
αγροτικά

Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας”

Από τη διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας” ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

“Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας Μαρίνος Αντύπας έλαβε την απάντηση του Yπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία “Θάλεια” στα μέσα Αυγούστου, ύστερα από την αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ  Γιάννης Δελής, Λεωνίδας Στολτίδης και άλλοι.

Η Κυβέρνηση και το υπουργείο παρά τις διαμαρτυρίες μας επιμένει στη μη κάλυψη των ζημιών, επικαλείται τον κανονισμό του ΕΛΓΑ αφήνοντας για μια ακόμη χρονιά χιλιάδες αγρότες χωρίς εισόδημα.

Σημειώνει το υπουργείο πως:  «Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛΓΑ Υποκαταστήματος Βέροιας από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν σε ροδάκινοκαλλιεργειες κ.τ.λ με αφορμή τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου του 2020 δεν διαπιστώθηκαν άμεσες ζημιές καλυπτόμενες ασφαλιστικά από τον κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ, αλλά ζημιές μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ, όπως κυρίως μυκητολογικές προσβολές (μονίλια) αλλά και καρπόπτωση, αίτια τα οποία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ».  

Έτσι, από την απάντηση του υπουργείου ξεπλένεται και η πολιτική προηγούμενων Κυβερνήσεων, που μοιράζοντας τα ψίχουλα των de menimis διατήρησαν τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Γίνεται πλέον καθαρό, πως τίποτε δεν έχουν να περιμένουν οι αγρότες παραγωγοί που καταστράφηκε η σοδειά τους, παρά τις μεγαλοστομίες κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών, που έταζαν ακόμη και προκαταβολές στους πληγέντες από την κακοκαιρία “Θάλεια” και όχι μόνο.

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση  ανακοινώνει στήριξη 120 εκ ευρώ της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN  στο όνομα της συγκράτησης των θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα και απολύσεις γίνονται και μείωση των μισθών υπάρχει.

Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι βιοπαλαιστές αγρότες, να μην πιαστούν και πάλι στα δίχτυα του αποπροσανατολισμού που έχει απλώσει η Κυβέρνηση, και τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν σε κυβερνήσεις στο πρόσφατο παρελθόν και έχουν τη φωλιά τους λερωμένη.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και σήμερα μέσα σε συνθήκες πανδημίας

  • Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες που καταστράφηκε η σοδειά τους.
  • Αποκλειστικά Δημόσιο φορέα ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις ασθένειες.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο για να συνεχίσουμε να παράγουμε.
  • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιού, να μην κοπεί νερό και ρεύμα σε φτωχό αγρότη.