Κατηγορίες
διεθνή κορωνοϊός

Υπάρχουν χώρες χωρίς κρούσμα κορωνοϊού;; Κι όμως, υπάρχουν!

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη γνωστή πλέον (με τον χειρότερο τρόπο) ασθένεια COVID-19, είναι παρών σε όλες τις ηπείρους και σε όλες τις χώρες. Σε όλες;; Όχι!

Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού υπήρχαν χώρες σε διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη που δεν είχαν (επίσημα) επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Λίγο το lockdown, λίγο η απαγόρευση των πτήσεων, λίγο τα κλειστά σύνορα, όλα είχαν παίξει τον ρόλο τους. Μετά όμως ήρθε το καλοκαίρι, η χαλάρωση στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών και πλέον όλοι λένε πως είμαστε στο δεύτερο κύμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού (που θα είναι πιο δύσκολο επειδή στο βόρειο ημισφαίριο έρχεται και χειμώνας…).

Ακόμη και σήμερα όμως εξακολουθούν να υπάρχουν λιλλιπούτειες χώρες που διατείνονται πως είναι COVID-free. Τα καταφέρνουν;; Κάποιες ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει κρούσμα, σχεδόν 9 μήνες από την αρχή της έξαρσης της πανδημίας. Μόλις χθες τα Νησιά του Σολομώντα (που είχαν κλείσει τα σύνορά τους από τον Μάρτιο του 2020) ανακοίνωσαν το πρώτο κρούσμα, σε έναν φοιτητή που μπήκε στη χώρα με πτήση επαναπατρισμού από τις Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πλέον οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν ανακοινώσει κρούσμα κορωνοϊού τα νησιά Κιριμπάτι, τα νησιά Μάρσαλ, η Μικρονησία, το Ναούρου, το Παλάου, τα νησιά Σαμόα, τα νησιά Τόνγκα, το Τουβαλού και τo Βανουάτου – όλα μικρά νησιωτικά κράτη στον Ειρηνικό Ωκεανό, 2.000 ή 3.000 ή 4.000 χιλιόμετρα μακριά από την Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία (ή λίγο πιο κοντά στα Φίτζι).