Κατηγορίες
διεθνή ΗΠΑ

Ποιος θα αντικαταστήσει τον Τραμπ αν τα πράγματα δεν πάνε καλά με την υγεία του

Στο στρατιωτικό ιατρικό κέντρο Walter Reed, στη Μπεθέσντα του Μέριλαντ, βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, αφού βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μέσα στη νύχτα (ξημερώματα Σαββάτου 3/10 ώρα Ελλάδας) ο Τραμπ είναι καλά και του έγινε θεραπεία που περιείχε την ουσία ρεμδεσιβίρη (remdesivir).

Προς στιγμή ο Τραμπ δεν έχει παραχωρήσει καμία από τις αρμοδιότητές του στον αντιπρόεδρο Μ. Πενς και ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του.

Η ασθένεια Τραμπ όμως, πέραν του γεγονότος ότι έχει επηρεάσει τα χρηματιστήρια διεθνώς, έχει πυροδοτήσει μια σειρά από σενάρια – αν τα πράγματα δεν πάνε καλά με την υγεία του – που σχετίζονται με το τι θα γίνει αν δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές που είναι σε έναν μήνα από σήμερα (είναι για τις 3 Νοεμβρίου 2020) αλλά και στην περίπτωση που πρέπει κάποιος άλλος να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη λεγόμενη σειρά διαδοχής, αν ο Τραμπ (είναι 70 ετών) δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, τον αντικαθιστά ο αντιπρόεδρος Πενς (61 ετών). Αυτόν τον αντικαθιστά η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και μεγάλη αντίπαλος του Τραμπ Νάνσυ Πελόζι (80 ετών), αν αυτή δεν μπορεί τότε αναλαμβάνει ο pro tempore πρόεδρος της Γερουσίας Τσακ Γκράσλεϊ (87 ετών) και μετά η σειρά διαδοχής περνά στα μέλη της Κυβέρνησης με πρώτο τον ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο (56 ετών).

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν μια σειρά από συνεργάτες και άλλους που ήρθαν σε επαφή με τον Τραμπ τις τελευταίες μέρες – μεταξύ αυτών και η σύζυγός του.