Κατηγορίες
Ελλάδα κορωνοϊός

Κορωνοϊός: σε δυο ζώνες η χώρα – το μήνυμα Μητσοτάκη (video)

Με μια ημέρα καθυστέρηση – λόγω του φονικού σεισμού στη Σάμο – ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του μήνυμα τα επόμενα μέτρα που θα ισχύσουν στη χώρα, στην προσπάθεια να υπάρξει ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού (που και στη χώρα μας έχει αρχίσει και ξεφεύγει).

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, από τις 6 το πρωί της Τρίτης 3 Νοεμβρίου και για ένα μήνα, η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε 2 ζώνες αντί για 4: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου. Στην πρώτη εντάσσονται οι νομοί που είναι στο πράσινο και το κίτρινο. Στη δεύτερη εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο και στο πορτοκαλί.

Προτού δείτε το μήνυμα (στη συνέχεια της ανάρτησης) ας δούμε συνοπτικά τι θα ισχύει:

Στη Ζώνη Επιτήρησης τα μέτρα διευρύνονται: χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5:00 το πρωί. Εφαρμογή 50% τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πλήρης τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Όχι συναθροίσεις.

Στη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής απ’ το κατάστημα. Το ίδιο ισχύει για χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία, θέατρα & κλειστά γυμναστήρια θα είναι όλα κλειστά.

Δεν απαγορεύεται η μετακίνηση από νομό σε νομό ενώ το λιανεμπόριο παραμένει ανοιχτό. Ανοιχτά θα είναι επίσης ξενοδοχεία και κομμωτήρια ενώ ανοιχτά παραμένουν και τα σχολεία.

Όπως αναφέρθηκε, “Σε σύγκριση με την πρώτη φάση, τώρα η κυκλοφορία είναι ελεύθερη χωρίς την ανάγκη αποστολής μηνυμάτων. Τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά. Η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα. Και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Δεν μιλάμε για συνολικό πάγωμα της καθημερινότητας.”

Το μήνυμα Μητσοτάκη: