Κατηγορίες
Αλεξάνδρεια τοπική επικαιρότητα

Το μήνυμα του δημάρχου Αλεξάνδρειας για τα 108 χρόνια από την Απελευθέρωση

Στο μήνυμά του, με αφορμή την 108η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας από τον Οθωμανικό ζυγό ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνης αναφέρει τα εξής:

“Η επέτειος της απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας, της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας ανακαλεί στη μνήμη και στις συνειδήσεις μας τη θυσία και τον ηρωισμό των αγωνιστών του 1912 και κυρίως τη δύναμη της συλλογικής πορείας του λαού μας, αλλά και των θυσιών του που χρειάστηκαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας.

Από αυτό το παράδειγμα της απελευθέρωσης της αλλά και από τη διαχρονική ιστορία της πατρίδας μας καλούμαστε να αντλήσουμε δυνάμεις και να πιστέψουμε στις ικανότητές μας για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα μας ψηλά, υπερασπιζόμενοι τα όσια και τα ιερά της πατρίδας μας.

Σήμερα η πατρίδα μας αντιμετωπίζει τις μονομερείς προκλήσεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό αλλά αναδεικνύουν την ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητας, απαιτούν ψυχραιμία και λεπτούς χειρισμούς.

Έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε το παρόν και το μέλλον του τόπου μας με δημιουργικό πνεύμα, ενότητα, και προσήλωση στις διαχρονικές αξίες του ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας.

Μπορεί φέτος λόγω της πανδημίας και της προσπάθειας να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, να μην μπορούμε να τιμήσουμε με ανάλογες εκδηλώσεις την ημέρα, όπως θα θέλαμε, ωστόσο με τον δέοντα σεβασμό, αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας.

Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη για τις επόμενες γενιές, ώστε να συνεχίσουν και αυτές με τη σειρά τους να τιμούν και να υπερασπίζονται όλες εκείνες τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας.

Χρόνια Πολλά στην Αλεξάνδρεια , Χρόνια Πολλά στη Μακεδονία, χρόνια πολλά σε όλες και όλους.”