Κατηγορίες
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Δομή υποστήριξης του παιδιού και της οικογένειας εγκαινιάστηκε στο Δήμο Παύλου Μελά

Την «Παιδική Ομπρέλα», μια από τις σημαντικότερες δομές υποστήριξης του παιδιού και της οικογένειας, στο Δήμο Παύλου Μελά, εγκαινίασαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Η δομή, που βρίσκεται στην Ευκαρπία, χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Στόχος της «Παιδικής Ομπρέλας» είναι η ενίσχυση και βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Συγκεκριμένα, η δομή υποστηρίζει παιδιά έως 18 ετών, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τα οποία δυσκολεύονται ή αδυνατούν να λάβουν υπηρεσίες, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη, ενώ ο γονέας δύναται να λάβει κι αυτός συνεδρίες, κυρίως υπό τη μορφή συμβουλευτικής (όπως συμμετοχή σε ομάδες γονέων).

Πρόκειται για παιδιά με αναπηρία οποιασδήποτε μορφής (σωματική, ψυχική, νοητική, αισθητηριακή), παιδιά με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες ή απεξαρτημένα παιδιά, ανήλικους με παραβατική συμπεριφορά, φυλακισμένους ή αποφυλακισμένους, παιδιά θύματα ενοοικογενειακής βίας, παιδιά θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, παιδιά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, παιδιά οικονομικών μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο και παιδιά με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.

Η Δομή Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας του Δήμου Παύλου Μελά «Παιδική Ομπρέλα» λειτουργεί επί της οδού Παύλου Μελά 4, στην Ευκαρπία από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7.00’ το πρωί μέχρι τις 20.00’.

Το προσωπικό που στελεχώνει τη δομή αποτελείται από επταμελή επιστημονική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει ψυχολόγο, δυο λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτή, δάσκαλο με εξειδίκευση ειδικής αγωγής, διατροφολόγο – διαιτολόγο, φιλόλογο και μαθηματικό.

Στην «Παιδική Ομπρέλα» μπορούν να απευθύνονται φορείς, οργανώσεις ή σωματεία, τα οποία δραστηριοποιούνται με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή έχουν στους κόλπους τους άτομα χαρακτηρισμένα ως τέτοια, αλλά και μεμονωμένοι ωφελούμενοι, ενταγμένοι στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου και Δημόσιας Υγείας Χρήστου Μήττα, καθώς και του Τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Ασλανίδη.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, “(…) Οφείλουμε αυτά τα παιδιά να τα στηρίξουμε με όσα μέσα και δυνατότητες διαθέτουμε ως οργανωμένη Πολιτεία. Η Παιδική Ομπρέλα είναι μια απόδειξη για το πώς οι απρόσωποι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να μετατραπούν σε μετρήσιμο ουσιαστικό έργο για κάθε συμπολίτη μας σε κάθε γωνιά της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε μια περίοδο πάρα πολύ δύσκολη για τη χώρα μας και όλο τον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της αλληλεγγύης, ακριβώς επειδή αυτός ο τομέας βρίσκεται στον πυρήνα των πολιτικών μας προτεραιοτήτων.”

Ο κ. Δεμουρτζίδης επισήμανε: «Ακόμα και σε αυτήν την περίοδο που οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας δοκιμάζονται, σε ότι αφορά στα παιδιά είναι απαγορευτικό να γίνονται εκπτώσεις. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει σημαντικότερη υποχρέωση από το να επενδύσεις και παράλληλα να προστατεύεις τα παιδιά σου. Και κυρίως αυτά τα παιδιά που για μια πλειάδα ιδιαίτερων λόγων, δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία με τα υπόλοιπα.”