Κατηγορίες
διαδίκτυο διεθνή

Κορωνοϊός: και χάκερ στον “πόλεμο για το εμβόλιο”

Ο κορωνοϊός πέραν του ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, είναι και μια τεράστια μπίζνα. Αυτός που θα βρει πρώτος το εμβόλιο θα είναι και αυτός που θα εισπράξει πρώτος μεγάλα ποσά από τις χώρες που έχουν το χρήμα και έχουν ήδη κάνει τις προπαραγγελίες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της μάχης που γίνεται στα εργαστήρια από τους επιστήμονες υπάρχει μια άλλη μάχη: αυτή των χάκερ.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais εργαστήρια της Ισπανίας τα οποία εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου για τον κορωνοϊό SARS-Cov-2 δέχθηκαν επανειλημμένα κυβερνοεπιθέσεις από Κινέζους χάκερ.

Την πληροφορία της εφημερίδας επιβεβαιώνει ο αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών της Ισπανίας (CNI) Paz Esteban. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι πηγή των κυβερνοεπιθέσεων ήταν η Κίνα και η Ρωσία ενώ στόχος δεν ήταν μόνο Ισπανικά εργαστήρια αλλά και εργαστήρια άλλων χωρών.

Στην Ισπανία “τρέχουν” τη στιγμή αυτή 10 projects σχετικά με εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Οι Κινέζοι πάντως έσπευσαν να διαψεύσουν τα περί χακαρίσματος, λέγοντας ότι δεν έχουν ανάγκη τα στοιχεία άλλων χωρών επειδή οι δικές τους έρευνες είναι “πολύ μπροστά” σε σχέση με τις έρευνες σε εργαστήρια εκτός Κίνας.

Πάντως ειδικοί επισημαίνουν πως έχουν γίνει “ποιοτικά και ποσοτικά” άλματα από τους υποκλοπείς – χάκερ, λόγω του ότι εξαιτίας του κορωνοϊού είναι πλέον εκατομμύρια αυτοί που εργάζονται εξ’ αποστάσεως, οπότε και οι χάκερ “έχουν προσαρμοστεί” στη σημερινή κατάσταση.