Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Η τεράστια καταστροφή είναι αποτυπωμένη στο βλέμμα τους

Δεν είναι ανάγκη να βλέπει κάποιος για ώρες φωτογραφίες ή βίντεο από τη Θεσσαλία και από τα νησιά του Ιονίου για να καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε τη κακοκαιρία που χτύπησε τις περιοχές αυτές (και που έχει προκαλέσει τον χαμό συνανθρώπων μας).

Αρκεί να δει για μια στιγμή μόνο το βλέμμα των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους, που έχασαν την οικοσκευή τους, που έχασαν τους κόπους μιας ζωής αφού οι επιχειρήσεις τους, τα ζωντανά τους στις κτηνοτροφικές τους μονάδες ή τα σπαρτά τους στα χωράφια είναι όλα μέσα στις λάσπες ή κάτω από τα νερά.

Πολλοί οι νέοι άνθρωποι με τα μωρά στα χέρια να δείχνουν στις κάμερες τα σπίτια που μόλις είχαν στήσει κι ακόμη περισσότεροι οι ηλικιωμένοι (ειδικά στη Θεσσαλία) που στα χέρια τους κρατούσαν ότι είχε απομείνει από τις αναμνήσεις μιας ζωής, αποτυπωμένες σε λασπωμένες και διαβρωμένες φωτογραφίες. Και όλοι είχαν κάποια στιγμή εκείνο το βλέμμα που είναι αδύνατο να το περιγράψουν οι λέξεις.

Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός, χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς αντίδωρα με τη μορφή “βοηθημάτων”, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Αν θεωρήσουμε ότι υπάρχουν 3-4 πράγματα που ένα σύγχρονο και σοβαρό κράτος πρέπει να κάνει για τους πολίτες του, τότε το ένα από αυτά είναι η αμέριστη και χωρίς προϋποθέσεις στήριξη τους σε δύσκολες στιγμές όπως αυτή.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και κάτι ακόμη: μετά από μια ύφεση που κρατάει πάνω από δέκα χρόνια και μετά από μήνες οικονομικής δοκιμασίας λόγω κορωνοϊού, η οικονομική ανάσα που θα πρέπει να δοθεί στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία θα πρέπει να είναι μεγάλη και ουσιαστική. Αλλιώς το μόνο που θα πρέπει να περιμένουμε θα πρέπει να είναι υποβάθμιση και στο τέλος εγκατάλειψη πολλών από αυτές τις περιοχές.


* κάποια στιγμή θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να μας μιλάνε για “θεομηνία” (Θεός + μῆνις). Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κλιματική αλλαγή.

Άλλωστε δε νομίζω πως κάποιος εξ’ ημών να γνωρίζει κανένα Θεό (είτε εδώ, είτε στη Ζουαζιλάνδη, είτε στο Μπαγκλαντές, είτε στην Παραγουάη, είτε στα Νησιά του Σολωμόντα στον Ειρηνικό) που να θέλει να δείχνει στους ανθρώπους την οργή του, “στέλνοντας” καταιγίδες, κυκλώνες και ασθένειες για να τους τιμωρήσει…