Κατηγορίες
βουλευτές Ημαθία

Ερώτηση Τσαβδαρίδη στη Βουλή για την δυνατότητα εκ νέου επιλογής ύψους ασφαλιστικής εισφοράς

Την εκ νέου δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας σε συνθήκες πανδημίας για τους υπόλοιπους μήνες του 2020 αλλά και τη δυνατότητα ένταξης στην χαμηλότατη ειδική κατηγορία έστω και για τους υπόλοιπους μήνες του έτους όσων νέων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων δεν πρόλαβαν λόγω των έκτακτων περιορισμών που προέκυψαν εξ αιτίας της πανδημίας να ενταχθούν έγκαιρα σε αυτή, ζητάει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο κ. Τσαβδαρίδης τονίζει ότι παρά τα ορθά μέχρι σήμερα μέτρα της Κυβέρνησης, που σχετίζονται με την παροχή εκπτώσεως 25% ή/και την αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να αναληφθούν ταχύτατα οι ανωτέρω πρωτοβουλίες.

Καθώς, όπως επισημαίνει, ο σημαντικός περιορισμός των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων τούς θέτει σε μία νέα πραγματικότητα που ήταν αδύνατον να προβλεφθεί τις αρχές της πανδημίας, χωρίς μάλιστα ακόμη να υπάρχει και σαφές χρονοδιάγραμμά λήξης της και αναστροφής του οικονομικού κλίματος.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση του κ. Τσαβδαρίδη είναι η εξής:

Προς:

Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Εκ νέου δυνατότητα επιλογής ύψους ασφαλιστικής εισφοράς για τους υπόλοιπους μήνες του 2020 λόγω κορωνοϊού»

Κύριε Υπουργέ,

Με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού Νόμου (Ν.4670/2020) τον οποίον και συντάξατε, αντικαταστήσατε τις διατάξεις παλαιότερου Νόμου (Ν.4387/2016) με τις οποίες ως βάση υπολογισμού εισφορών είχε καθοριστεί το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση ασφαλιστέας δραστηριότητας και εισαγάγατε σύστημα ασφαλιστικών κατηγοριών με δυνατότητα ελεύθερης επιλογής από τους ασφαλισμένους.

Κατόπιν τούτων και ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) κλήθηκαν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, πολλοί νέοι ασφαλισμένοι δεν πρόλαβαν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία με αποτέλεσμα να απολέσουν τη δυνατότητα επιλογής της ειδικής κατηγορίας των 136 ευρώ, που έχει θεσπιστεί για όσους έχουν κάνει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας κάτω της 5ετίας και άρα δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη 5 έτη ασφάλισης.

Ο λόγος είναι ότι όταν θεσμοθετήθηκε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας σε ετήσια βάση και παρασχέθηκε για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος (2020) προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας μέχρι τις 13 Μαρτίου 2020, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την αναστολή λειτουργίας του μέγιστου ποσοστού της επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και το συνεπαγόμενο βαρύ κλυδωνισμό της οικονομίας συνολικά.

Και ναι μεν η μεγάλη ευαισθησία της Κυβέρνησης με βάση τα νέα δεδομένα διεφάνη ήδη από τα ορθά μέτρα της παροχής εκπτώσεως 25% ή/και της αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, εντούτοις καλό θα είναι να αναληφθούν ταχύτατα πρωτοβουλίες και προς την κατεύθυνση της δυνατότητας νέας επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ακόμη και ύψους ασφαλιστικής εισφοράς σε όσους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ήδη θεωρούν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις της επιλογής τους.

Και αυτό διότι ο σημαντικός περιορισμός των εισοδημάτων τους, τους θέτει σε μία νέα πραγματικότητα που ήταν αδύνατον να προβλεφθεί τις αρχές της πανδημίας χωρίς μάλιστα ακόμη να υπάρχει και σαφές χρονοδιάγραμμά λήξης της και αναστροφής του οικονομικού κλίματος.

Κατόπιν τούτων και με δεδομένο ότι:

Ιδιαίτερη μέριμνα του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ – όπως αποδείχθηκε εν καιρό πανδημίας είναι η διευκόλυνση των ασφαλισμένων να ανταποκρίνονται με λελογισμένο τρόπο στις υποχρεώσεις τους χωρίς να δημιουργούνται δεσμεύσεις καταβολής εισφορών σε ύψη που λόγω των ειδικών συνθηκών είναι αδύνατον για τον ασφαλισμένο να ανταποκριθεί

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Προτίθεστε να διευκολύνετε έτι περαιτέρω τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους δίνοντάς τους τη δυνατότητα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για το υπόλοιπο του 2020 να επιλέξουν οι ίδιοι ακόμη και τώρα – κατά παρέκκλιση των ορισθέντων χρονοδιαγραμμάτων – την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να ενταχθούν;
  2. Προτίθεστε να επιτρέψετε την ένταξη στην χαμηλότατη ειδική κατηγορία των 122 ευρώ έστω και για τους υπόλοιπους μήνες του έτους όσων νέων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων δεν πρόλαβαν λόγω των έκτακτων περιορισμών που προέκυψαν εξ αιτίας της πανδημίας να ενταχθούν έγκαιρα στην εν λόγω κατηγορία;