Κατηγορίες
διεθνή ΗΠΑ

Εμφανίσεις για… σεμινάριο!

Ένα σκηνικό που δεν συνηθίζουμε στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα ξημερώματα της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου. Αναφέρομαι στο debate μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν, το πρώτο που έγινε πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.

Δεν θα μπω στη διαδικασία της ανάλυσης του ποιος ήταν καλύτερος και ποιος ήταν ο χειρότερος (στο debate, επειδή σε επίπεδο προσωπικότητας ή ικανοτήτων ο καθένας έχει την άποψή του και για τους δυο).

Ήταν ένα debate που κράτησε περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά. Μια απευθείας αντιπαράθεση, με συνομιλίες μεταξύ των δυο και με αρκετές παρεμβάσεις από τον συντονιστή της συζήτησης (επειδή πολλές φορές ο ένας δεν σέβονταν το χρόνο του άλλου).

Τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν ήταν πολλά: οικονομία, covid-19, υγεία, κοινωνία και ρατσισμός, ολίγα εξωτερικά, ταραχές σε πόλεις των ΗΠΑ το προηγούμενο διάστημα, διορισμός δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και φυσικά υπήρξαν προσωπικές επιθέσεις και ερωτήσεις. Και ειρωνείες, και έντονες αμφισβητήσεις, και προσβολές.

Ο Τραμπ, που είναι 74 ετών, ήταν ο γνωστός Τραμπ. Αμετροεπής και χωρίς ειρμό, με τάση να διακόπτει το συνομιλητή του και να πηγαίνει τη συζήτηση όπου θέλει και όπου είναι πιο “βολική”. Απ’ την άλλη ο Μπάιντεν (που είχα να τον δω χρόνια σε συζήτηση), παρότι είναι μόλις 4 χρόνια πιο μεγάλος από τον Τραμπ, φαίνονταν γερασμένος και προσπαθούσε να κρατηθεί σε αυτά που του είπαν να κάνει (π.χ. να κοιτάει την κάμερα και να απευθύνεται στους ψηφοφόρους).

Αυτό πάντως που κάνει εντύπωση (για μια ακόμη φορά), αφού στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες ιστορίες, ήταν η “άνεση” στις απαντήσεις σε δύσκολα σημεία της συζήτησης και οι παραδοχές που έκαναν αμφότεροι.

Για παράδειγμα

  • ο Μπάιντεν βγήκε στα ίσια και παραδέχθηκε ότι ο γιος του έκανε χρήση ναρκωτικών (το έχει ξανακάνει άλλα όχι ως υποψήφιος πρόεδρος) ή
  • ο Τραμπ επίσης στα ίσια αμφισβήτησε όσα του καταλογίζονται για τις φορολογικές του δηλώσεις (λένε ότι δεν έχει πληρώσει φράγκο στα 10 από τα τελευταία 15 χρόνια και ότι πλήρωσε 750 δολάρια το ’16 και το ’17), λέγοντας πως έκανε χρήση φορολογικής νομοθεσίας που ο ίδιος ο Μπάιντεν είχε ψηφίσει.

Φυσικά, στα highlights της βραδιάς τα “θα το βουλώσεις επιτέλους;”, “είσαι κλόουν”, “εγώ σε 47 μήνες έκανα ότι δεν έκανες εσύ σε 47 χρόνια”, “είσαι ψεύτης” κλπ κλπ κλπ.

Αυτό πάντως που θα πρέπει να προκαλέσει σκέψεις είναι κάτι που πέταξε ο Τραμπ, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να βγει ακόμη και μήνες μετά από τις εκλογές.


Μέχρι την 3η Νοεμβρίου έχουμε να δούμε ακόμη πολλά τέτοια “ωραία”, αφού το κλίμα δεν είναι το καλύτερο και η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εμφανής.

Πάντως όποιος κι αν εκλεγεί θα έχει αν διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί στη διεθνή σκηνή – και στη Μεσόγειο. Και σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι η Αμερική “πέφτει μακριά” και οι εκλογές της είναι αδιάφορες συστήνεται να ρίξουν μια ματιά στον αντίκτυπο που είχε η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα μόλις πριν από 2 μέρες.

(με την ευκαιρία, το να δει κάποιος και τους υποψήφιους αντιπροέδρους των Τραμπ και Μπάιντεν δεν είναι κακό ή λάθος. Το αντίθετο…)