Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Είναι κάποιες φορές κάτι συμπτώσεις…

Παραθέτουμε τα γεγονότα και βγάλτε το συμπέρασμά σας (το μόνο που θα πούμε είναι πως οι συμπτώσεις είναι πολλές και ότι λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης ο καθένας μας μπορεί και δικαιούται να εικάσει οτιδήποτε θέλει).

Συμπτώσεις:

1. Οι Αμερικάνοι, δια της Πρεσβείας τους στην Τουρκία, λένε ότι ο λεγόμενος “Χάρτης της Σεβίλλης” δεν είναι σοβαρό και επίσημο χαρτί (ο χάρτης είναι αυτός που έφτιαξε κατόπιν αιτήματος της ΕΕ πριν από χρόνια το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και δείχνει θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου).

2. Η ΕΕ ανέβαλε για μια εβδομάδα τη Σύνοδο Κορυφής (με το αιτιολογικό ότι κάποιος υπάλληλος της ΕΕ βρέθηκε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό). Κορωνοϊός ήταν ή πρόθεση να κερδίσει η Τουρκία λίγο χρόνο για να το παίξει καλό παιδί αλλά και για να υπάρξει χρόνος ώστε να συνεχιστούν οι πιέσεις στους Κύπριους για το veto που είπαν ότι θα ασκήσουν;;;

3. Ο Αμερικανός Υπουργός των Εξωτερικών Πομπέο έρχεται στην Ελλάδα για συνομιλίες. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο υφιστάμενός του Πομπέο, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα που προφανώς στήνει κλίμα, μιλούσε για “συμβιβασμούς” που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε όλοι μετά να εστιάσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε… μπίζνες! (αν το παρατηρήσατε, έχει και λίγες ημέρες που στα ελληνικά κανάλια παίζουν διαφημίσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ)

4. Το δικό μας Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε μαζί με την Τουρκία η “διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς”. Χωρίς άλλες εξηγήσεις, χωρίς λεπτομέρειες για το τι θα συζητηθεί.

(αν είμαστε σοβαρή χώρα και έχουμε σοβαρή εθνική εξωτερική πολιτική τότε το μόνο που πρέπει να συζητηθεί είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με την UNCLOS, οτιδήποτε άλλο θα έχει να κάνει με παραχώρηση)

5. Φαίνεται ότι υπάρχει μια (ανεξήγητη για την ώρα) διάσταση απόψεων μεταξύ Ελλάδα και Κύπρου στο θέμα της αντιμετώπισης της Τουρκίας. Ίσως να παίζει ρόλο και ο γερμανικός δάκτυλος στο όλο θέμα. Αν όντως υπάρχει διάσταση απόψεων, θα φανεί πολύ σύντομα. Αλλά θα έχουμε διαπράξει ένα τεράστιο λάθος, που μπορεί να κοστίσει πολύ…

6. Στη διάρκεια της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (στην οποία προεδρεύει Τούρκος, όπως σας είχαμε πει από τον Μάιογια να ξέρετε και τι διαβάζετε στην Περισκόπηση και πότε!) ο Ισραηλινός πρέσβης τα μάζεψε και έφυγε την ώρα που ο Ερντογάν μιλούσε και κατηγορούσε το Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί δεν γουστάρουν τον Ερντογάν, που πάει να το παίξει ηγέτης των μουσουλμάνων (γιαυτό και όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο Ερντογάν μιλάει για την Ιερουσαλήμ και για τους Παλαιστίνιους).

7. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, μιλώντας στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είπε ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι για διάλογο, αλλά χωρίς εκφοβισμούς και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ενώ μίλησε για συνεργασία και σεβασμό μεταξύ συμμάχων.

8. Ο Ερντογάν είχε τηλεδιασκέψεις τόσο με τη Μέρκελ και τον απίθανο Σάρλ Μισέλ όσο και με τον Μακρόν (όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι οι Τούρκοι). Όλο αυτό στο πλαίσιο του σχεδίου “καλό παιδί” και ανατροπής της εικόνας που η Τουρκία έχει δείξει λόγω της επιθετικότητάς της στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

9. ο πρόεδρος της Αιγύπτου έστειλε και αυτός τα δικά του μηνύματα προς τη Τουρκία – επίσης μιλώντας στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και μην ξεχνάμε τα προβλήματα που οι Αιγύπτιοι έχουν με τους Τούρκους στη Λιβύη.

Αυτά είναι μόνο τα γνωστά. Γιατί σίγουρα υπάρχουν τα άγνωστα, άγνωστα και γενόμενα στο παρασκήνιο.

Πάντως, πολλές συμπτώσεις, μαζεμένες σε ελάχιστο χρονικό διάστημα!!