Κατηγορίες
Ελλάδα προσφυγικό - μεταναστευτικό

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά τη φωτιά στη Μόρια της Λέσβου – συμμετέχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο διοικητής της ΕΥΠ

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, μετά απ’ τη φωτιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου και κατέστρεψε μεγάλο μέρος του Κέντρου αλλά και ελαιώνες στη γύρω περιοχή.

Το αξιοσημείωτο σχετικά με τη σύσκεψη είναι πως σε αυτή συμμετέχουν πέραν των υπουργών ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ αλλά και ο διοικητής της ΕΥΠ.

Αυτό σημαίνει πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας με σκοπό τη δημιουργία αναταραχής στο νησί (που φιλοξενεί χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εισέλθει απ’ το Αιγαίο στη χώρα μας και που όλοι τους ισχυρίζονται πως είναι πρόσφυγες). Πάντως όλοι αναφέρουν πως οι εστίες της φωτιάς δεν ήταν μια ή δυο αλλά υπήρχαν σε διάφορα σημεία στο ΚΥΤ αλλά και στα γύρω ελαιόδενδρα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ θα ξεκινήσουν άμεσα ενέργειες ώστε να ενισχυθεί η δύναμη της αστυνομίας στην περιοχή και να γίνει κάτι για τη στέγαση των χιλιάδων ανθρώπων που πλέον δεν έχουν που να κοιμηθούν. Επίσης, σύμφωνα με όσα είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κανείς δεν θα φεύγει από το νησί χωρίς έλεγχο για κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος “Στο Νησί” (με έδρα τη Λέσβο), “Πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.”