Κατηγορίες
κορωνοϊός παιδεία

Σχολεία και κορωνοϊός: εν αναμονή λεπτομερειών και 6,2 εκατομμύρια στους Δήμους για μάσκες

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων της χώρας (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου από την αρμόδια υπουργό), αυξάνουν οι αμφισβητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία, γίνονται τηλεδιασκέψεις αλλά γίνεται γνωστό και το περίγραμμα όσων θα ισχύσουν.

Από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ότι η πολιτική ηγεσία του είχε τις προηγούμενες ημέρες τηλεδιασκέψεις με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους νέους Διευθυντές Εκπαίδευσης, με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19 καθώς και με εκπροσώπους ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

Τηλεδιασκέψεις του Υπουργείου Παιδείας με τους εμπλεκόμενους

Αντικείμενο των τηλεδιασκέψεων ήταν η προετοιμασία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς καθώς και το θέμα της COVID-19 (ενημερώσεις, ανταλλαγές απόψεων κλπ).
Μέχρι λοιπόν την ανακοίνωση των λεπτομερειών για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα σχολεία, αυτά που έχουν “κλειδώσει” (και το αναφέρουν όλοι ανεξαιρέτως, πολιτικοί και επιστήμονες) είναι η ημερομηνία έναρξης του νέου σχολικού έτους αλλά και το γεγονός ότι θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του λυκείου.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τις μάσκες

Στο θέμα της χρήσης μασκών στα σχολεία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για τον κορωνοϊό (που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Αυγούστου) η Πολιτεία θα μεριμνήσει για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε όλους τους Έλληνες πολίτες, όταν θα είναι διαθέσιμο, ενώ παράλληλα θα φροντίσει για την παροχή δωρεάν μασκών σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Επεσήμανε δε ότι στη διαδικασία για τη διανομή των μασκών θα εμπλακούν και οι Δήμοι και αυτή θα γίνει με τη συνολική εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

Αντιδράσεις για τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία

Πάντως αντιδράσεις για το άνοιγμα των σχολείων υπάρχουν από γονείς αλλά και από εκπαιδευτικούς, τόσο μεμονωμένα στο πλαίσιο ιδιωτικών συζητήσεων όσο και μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα.
Οι αμφισβητήσεις και οι αντιδράσεις (όχι φυσικά σε επίπεδο συνομωσιολογικό ή τύπου “οι μάσκες έχουν τσιπάκια” και άλλα τέτοια ωραία…) έχουν να κάνουν με τα πλήρη τμήματα τάξεων με 25 μαθητές, με τα διαλείμματα, με την ικανότητα των Δήμων να κάνουν καθαρισμό των σχολείων δυο φορές τη μέρα με το υπάρχον προσωπικό τους, με το πως θα κρατηθούν τα μικρά παιδιά του νηπιαγωγείου ή των πρώτων τάξεων του δημοτικού με τις μάσκες κλπ.

Έκτακτη επιχορήγηση 6,2 εκατ. ευρώ στους Δήμους για αγορά μασκών

Με το ποσό των 6,2 εκατ. ευρώ επιχορηγεί – σε πρώτη φάση – τους δήμους, το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αγοράσουν και εφοδιάσουν με μάσκες τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων τους.