Κατηγορίες
κοινωνία

Οι πολλές όψεις μιας τραγικής είδησης με δέκα νεκρούς

Δέκα είναι οι νεκροί απ’ το δυστύχημα που έγινε στην Εγνατία Οδό, στον κόμβο Αρδανίου στην περιοχή του Έβρου. Δέκα, οκτώ στο αυτοκίνητο και δυο ακόμη που βρέθηκαν σε παρακείμενο χωράφι. Και δυο τραυματίες.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για παράνομα εισελθόντες στη χώρα μας (που κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην Ελλάδα), οι οποίοι επέβαιναν σε όχημα το οποίο έτρεχε για να προλάβει να κάνει όσα περισσότερα “δρομολόγια” γίνεται. Επίσης υπάρχει μια σύγχυση με τον τελικό τραγικό απολογισμό, αφού κάποιοι αναφέρουν δέκα και άλλοι επτά νεκρούς.

Αν τα μυαλά μας είναι πραγματικά ανοιχτά, ας ξεχάσουμε κάποια στερεότυπα που έχουμε στο νου μας και ας σκεφτούμε δυο απλά πράγματα:

  • το πρώτο αφορά τη δημοσιότητα που έλαβε το γεγονός. Η πικρή αλήθεια είναι πως αν τα θύματα αυτού του πολύνεκρου δυστυχήματος ήταν δικοί μας ή τουρίστες που εν μέσω κορωνοϊού έκαναν διακοπές στη χώρα μας, τότε θα είχαμε κάλυψη live από κάθε “σοβαρό” ΜΜΕ με 50 ρεπόρτερ και 36 κάμερες. Για αυτό δεν θα πρέπει να αμφιβάλουμε ούτε δευτερόλεπτο.
  • το δεύτερο αφορά τη χοντρή μπίζνα που γίνεται για τη… “σωτηρία” όλων αυτών των ανθρώπων. Μια μπίζνα που έχει πολλά πρόσωπα και διαβαθμίσεις: από διακινητές (δεν είναι το πρώτο δυστύχημα αυτό) και κάτι απίθανες ΜΚΟ μέχρι τις “φιλευσπλαχνες” χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους και αρνούνται να δεχθούν τη δύσκολη πραγματικότητα που μπορεί και οι ίδιες να έχουν δημιουργήσει.

Πως το έλεγε ο Καλογήρου στον Κούρκουλο στην ταινία;; “…πολλά τα λεφτά Άρη!”