Κατηγορίες
Γερμανία διεθνή Ελληνοτουρκικά

Η μεσιτεία των Γερμανών είναι πρόσκληση σε γεύμα στο οποίο το κύριο πιάτο θα είμαστε εμείς οι ίδιοι

Παρότι οι Γερμανοί έφεραν προσχώματα και δεν καταδέχτηκαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας για έναν πραγματικά ανεξήγητο λόγο συνεχίζει να αποδέχεται τους Γερμανούς ως “μεσολαβητές” στις διαφορές μας με την Τουρκία. Και συνεχίζει να σκέφτεται να πάει στο ίδιο τραπέζι με τους Τούρκους, στις “συνομιλίες” που οι Γερμανοί διοργανώνουν!

Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή, επειδή κατά τα φαινόμενα θα αποδεχθούμε πρόσκληση για να πάμε σε… γεύμα στο οποίο το κύριο πιάτο θα είμαστε εμείς οι ίδιοι:

Η χώρα μας ζητούσε στο ανακοινωθέν να επισημαίνεται ότι πρέπει να υπάρξει άμεσος τερματισμός των ερευνητικών δραστηριοτήτων των Τούρκων (δηλαδή καταδίκη των Τούρκων) και επίσης ζητούσε να γίνεται αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (με θετικό τρόπο, ως δείγμα του τρόπου που λύνονται θέματα).
Η Γερμανία αρνήθηκε να υπογράψει ένα τέτοιο κοινό ανακοινωθέν, αφού στην ουσία με αυτό θα καταδικάζονταν η Τουρκία για τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπάρχουν όμως και άλλα.

  • Δεδομένο πρώτο: η Γερμανία, γνωστή εδώ και δεκαετίες για τη φιλοτουρκική της στάση, είναι την εποχή αυτή η προεδρεύουσα στην ΕΕ.
  • Δεδομένο δεύτερο: η στάση της Μέρκελ και της παρέας της δίνει αέρα στον Ερντογάν. Λέγεται πως οι Γερμανοί είναι δυσαρεστημένοι από την υπογραφή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας. Προφανώς επειδή είναι νόμιμη και θίγει τον Ερντογάν και τα σχέδια αμφοτέρων (Τούρκων και Γερμανών).
    Μην ξεχνάμε πως οι “συνομιλίες” που έχουν προτείνει οι Γερμανοί θα αρχίσουν στις 23-24 Αυγούστου, αφού το Ορούτς Ρέις θα έχει ολοκληρώσει ότι κάνει.
  • Δεδομένο τρίτο: η συνάντηση Μακρόν – Μέρκελ στις 20 Αυγούστου. Θα συζητηθούν πολλά, σίγουρα τα ελληνοτουρκικά. Όμως, πέραν των συμμαχιών που η Ελλάδα έχει στην περιοχή (τέτοιες η Τουρκία δεν έχει, χρόνια τώρα), να ξέρουμε πως στο τέλος θα είμαστε μόνοι.
  • Δεδομένο τέταρτο: η Γερμανία κωλυσιεργεί κι αντί να συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο κορυφής των προέδρων και των πρωθυπουργών των χωρών – μελών της ΕΕ (τη στιγμή που μια χώρα-μέλος της ΕΕ απειλείται από μια τρίτη χώρα) αρκείται σε άτυπα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων, που δεν μπορούν να λάβουν καμιά ουσιαστική απόφαση (και που στο τέλος – με υπαιτιότητά της – δεν βγάζουν ούτε ένα σοβαρό ανακοινωθέν, που να δείχνει ποιος είναι ο ταραξίας στην Ανατολική Μεσόγειο).
    Η επόμενη σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ είναι προγραμματισμένο για τις 27 ή τις 28 Αυγούστου. Ξέρει κανείς τι θα μπορούσε να γίνει στο διάστημα μεταξύ 23-24 και 28 Αυγούστου;;; Ποιος μας εγγυάται ότι όλα θα πάνε καλά για την Ελλάδα και με τι τετελεσμένα θα πάμε στη Σύνοδο;;

Ας αντιληφθούμε επιτέλους πως το παιχνίδι είναι στημένο και στο τέλος θα είμαστε μόνοι!!! Ας παραδεχθούμε επιτέλους ότι η προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ το διάστημα αυτό κάνει τα κέφια του Ερντογάν (τα λεφτά είναι πολλά, το έχουμε ξαναπεί).

Όλα δείχνουν πως μας ετοιμάζουν “συνομιλίες” στις οποίες το μόνο που θα συζητηθεί θα είναι οι ελληνικές παραχωρήσεις στον ταραξία της περιοχής…