Κατηγορίες
Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας Τοπική Πολιτική Επικαιρότητα - Δημοτικές παρατάξεις

Τα βασικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας (29/7)

Με μάσκες (που τις φορούσαν με τρόπο… συζητήσιμο) εμφανίστηκαν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020 τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμαρχος.

Στη συνεδρίαση, που μεταδόθηκε από το κανάλι του Δήμου στο youtube – μπορείτε να τη δείτε και να εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα ο καθένας και η καθεμιά, συζητήθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης διάφορα θέματα.

Τα βασικά σημεία (κατά τη γνώμη μου και με τον… προσήκοντα σχολιασμό):

1. Θα ξεκινήσουμε με το ψήφισμα που έφερε στο Συμβούλιο ο Ηλίας Ιακωβίδης, σχετικό με τη μετατροπή της Αγιασοφιάς σε τζαμί από τον Ερντογάν και την Τουρκία (το ψήφισμα μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ). Ορθώς το έφερε επειδή έτσι πρέπει, είναι καθήκον κάθε Δήμου να καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες.

2. Ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για την αποκομιδή των απορριμμάτων (που έγινε για πολλοστή φορά). Ξανακούσαμε για το πρόβλημα, που δημιουργούνται λόγω της μη λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αλλά και του ωραρίου λειτουργίας του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών (μια κατάσταση που συνδυασμένη – όπως σας έχουμε αναφέρει εδώ και πάρα πολύ καιρό μέσα από την Περισκόπηση – δημιουργεί το πρόβλημα με την αποκομιδή).
Άρα που καταλήγουμε;; Στο μόνο δρόμο, που δεν είναι άλλος από συνεχείς πιέσεις (που θα πρέπει να γίνουν ως και αφόρητες) ώστε να λειτουργήσει ο ΣΜΑ άμεσα αλλά και να γίνεται κατ’ εξαίρεση παραλαβή σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Γιαννιτσών λόγω του ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας δεν έχει ΣΜΑ για να αποθέσει προσωρινά τα σκουπίδια του.

3. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τα αδέσποτα ζώα. Για πολλοστή φορά ο δήμαρχος έκανε σαφές ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας κάνει ότι η νομοθεσία επιβάλει ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και η πολιτεία να λάβει άλλα, δραστικά, μέτρα.

4. Για τα σχολεία και την προετοιμασία τους για το νέο σχολικό έτος ότι κι αν πει κανείς είναι δύσκολο. Επειδή πολύ απλά κανείς δεν ξέρει από σήμερα αν τα σχολεία ανοίξουν! Πάντως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέφανος Δριστάς ανέφερε ότι τα σχολεία θα προετοιμαστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό (με απολυμάνσεις, καταπολεμήσεις εντόμων, τρωκτικών, φιδιών κλπ) το χρονικό διάστημα μεταξύ 16 έως και 25 Αυγούστου) και στο τέλος θα υπάρξει και πιστοποίηση για την προετοιμασία.

5. Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό για τα πανηγύρια και τον κορωνοϊό, υπό το πρίσμα της πρόσφατης παράτασης της υπουργικής απόφασης για την αναστολή των πανηγυριών μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Θέση του Δήμου, που εκφράστηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΑ, είναι να μη γίνουν πανηγύρια ή άλλες εκδηλώσεις στις οποίες υπάρχει συμμετοχή του Δήμου ή επιχειρήσεων αυτού, αφού η υπουργική απόφαση δεν είναι επί της ουσίας ξεκάθαρη αλλά πετάει το μπαλάκι στους Δήμους.
Έγινε συζήτηση, αφού το θέμα δεν είναι μόνο να γίνει ένα πανηγύρι ή μια εκδήλωση. Στο όλο σκηνικό εμπλέκονται φορείς, σύλλογοι, επαγγελματίες κλπ, που επηρεάζονται με διάφορους τρόπους (και οικονομικά).

Το βασικό είναι ένα: η διαφύλαξη της Υγείας. Γιατί κακά τα ψέμματα, είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα και είναι δύσκολο για παράδειγμα σε ένα πανηγύρι να κρατήσεις τον κόσμο και να του πεις να μη χορέψει σε κάποιο πανηγύρι (είδαμε πανηγύρια που ο ένας ήταν πάνω στον άλλο και μέχρι τώρα δεν είχαμε θέμα επειδή ήμασταν τυχεροί).

Απ’ την άλλη, ακούσαμε δημοτικούς συμβούλους να λένε πως δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του κορωνοϊού. Δικαίωμά τους, όπως δικαίωμα άλλων είναι να επιζητούν κλείσιμο πανηγυριών επειδή την επόμενη μέρα φοβούνται μην τυχόν και συμβεί κάτι, αν συναντήσουν κάποιο φίλο ή γνωστό τους που πήγε σε ένα πανηγύρι.

Επίσης, καλά τα είπαν όσοι είπαν να γίνονται πανηγύρια και εκδηλώσεις αν μπορεί ο Δήμος να εγγυηθεί την τήρηση των μέτρων (επειδή στο τέλος ο κόσμος θα σαλτάρει από τη συνεχή κλεισούρα και επειδή υγεία είναι και η ψυχική υγεία).

Υπάρχει όμως και η περίπτωση τα μέτρα να μην τηρηθούν! Και αυτή η πιθανότητα είναι η μεγαλύτερη.

Άποψή μου;; Ορθώς αποφασίστηκε να μη γίνει καμία εκδήλωση και κανένα πανηγύρι μέχρι τα τέλη του Αυγούστου επειδή πολύ απλά δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για πλήρη και χωρίς παρεκκλίσεις τήρηση των μέτρων.

Την απόφαση της ΚΕΔΑ για τις εκδηλώσεις μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ

6. Τέλος η πρόταση για την ανακήρυξη του Δ. Ιτούδη σε επίτιμο δημότη είναι και αυτή προς τη σωστή κατεύθυνση και καλώς υιοθετήθηκε από όλους. Όμως δεν θα πρέπει να μείνουν σε αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι, δηλαδή να τιμήσουν τον Δημήτρη Ιτούδη – ας μη βαυκαλιζόμαστε, ότι έχει πετύχει (και ακόμη είναι μικρός σε ηλικία, άρα μπορεί να πετύχει ακόμη περισσότερα!) δεν είναι μικρό πράγμα!
Υπάρχουν αρκετοί συνδημότες μας που αξίζει να τιμηθούν και αυτοί από το Δήμο με οποιονδήποτε τρόπο, αφού όσα έχουν προσφέρει και προσφέρουν είναι πολλά (στον πολιτισμό, στα γράμματα, στις τέχνες, είναι επιτυχημένοι επαγγελματικά και αναγνωρισμένοι σε πανελλαδικό επίπεδο) και θα έπρεπε να τιμηθούν για το έργο και την προσφορά τους.

7. Επεκτάσεις δικτύου φωτισμού του Δήμου. Γιατί να γίνονται και να ξοδεύονται λεφτά από τη στιγμή που στον σχεδιασμό υπάρχει όλο το δίκτυο να αλλάξει και να τοποθετηθούν led;; Είναι σίγουρο πως απαιτούνται μελέτες και χρόνος για να γίνει αυτό το έργο (που είναι μεγάλο), όπως επίσης είναι σίγουρο πως δεν θα τελειώσουν σε μια ημέρα την τοποθέτηση led σε κάθε σημείο του Δήμου.
Γιατί όμως να πετάνε λεφτά έτσι;;; Ας ξεκινήσουν με τις μελέτες άμεσα για να κερδίσουν χρόνο (για να γίνουν οι επόμενες επεκτάσεις με led) και τώρα ας μείνουν μόνο στις απόλυτα αναγκαίες επεκτάσεις.