Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα Καρασαρλίδου Φρόσω

Συνάντηση Καρασαρλίδου – κτηνοτρόφων για θέματα του κλάδου

Με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων κ. Στέργιο Κίρτσο συναντήθηκε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου εν όψει του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Κίρτσος εξέφρασε την απογοήτευση αλλά και την αγανάκτηση των αιγοπροβατοτρόφων για τη μη στήριξη του κλάδου από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Έκανε λόγο για απώλεια πάνω από 80 εκατ. ευρώ του κλάδου από τις τιμές αμνοεριφίων το Πάσχα, ενώ η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα καλύψει μόνο τα 32 εκ. ευρώ, τα οποία και αυτά είναι ακόμη “στον αέρα”.

Εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τη μη πρόσκλησή τους ως βασικού εταίρου στη διαβούλευση για το κατατεθέν νομοσχέδιο, ιδιαίτερα για τις προτάσεις στο κεφάλαιο των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, το οποίο, όπως
τόνισε, αυξάνει τη γραφειοκρατία ακόμη και για τις παραδοσιακού τύπου μονάδες, ενώ με τη νέα παράταση στις άδειες λειτουργίας μέχρι το 2022 αφήνει έκθετη τη χώρα μας στην Ε.Ε.
Το πιο επικίνδυνο όμως, όπως επισήμανε ο κ. Κίρτσος, είναι ότι δίνει άδειες έγκρισης χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε περιπέτειες στο στάδιο της άδειας λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεών τους.

Οι κτηνοτρόφοι προτείνουν στις περιπτώσεις νομαδικής κτηνοτροφίας μικρού αριθμού ζώων και ύπαρξης πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων τη χορήγηση έγκρισης λειτουργίας χωρίς την ύπαρξη οικοδομικής άδειας υπό
την προϋπόθεση τήρησης των διατάξεων ευζωίας των ζώων. Επίσης από τους κτηνοτρόφους τονίζεται ότι οι τιμές στο γάλα παραμένουν καθηλωμένες και ο χρόνος πληρωμής αόριστος, γιατί το μείζον θέμα των ελληνοποιήσεων συνεχίζεται.
Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει να επιδείξει ούτε μια περίπτωση επιβολής προστίμων στον τομέα των ελληνοποιήσεων!