Κατηγορίες
κορωνοϊός υγεία

Αύξηση των “εγχώριων” κρουσμάτων του κορωνοϊού – 31 επιβεβαιωμένα, μόλις τα 4 στα σύνορα

Στη δημοσιότητα δόθηκε το απόγευμα της Κυριακής 12 Ιουλίου 2020 η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19).
Η έκθεση περιλαμβάνει δεδομένα που ο ΕΟΔΥ έχει καταγράψει μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με την έκθεση υπάρχουν 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 εκ των οποίων μόλις 4 έχουν εντοπιστεί στις εισόδους της χώρας. Αυτό σημαίνει πως τα υπόλοιπα 27 αφορούν ανθρώπους που βρίσκονταν στην Ελλάδα (άρα όχι “εισαγόμενα” κρούσματα), πράγμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα.

Σε μελέτη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ (που έγινε σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια) και έχει δημοσιοποιηθεί, φαίνεται πως παρά τη μειωμένη μεταδοτικότητα του ιού τα κρούσματα ίσως να αυξηθούν σημαντικά από τα τέλη του Ιούλη.

Στην Ημαθία το 24ωρο που πέρασε έχουν καταγραφεί κρούσματα, 4 ανήλικοι (ένα κορίτσι 15 ετών που ήταν σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική καθώς και τρία ακόμη παιδιά που βρίσκονταν στην Ημαθία) και 2 κρούσματα σε ενήλικες.

Στην ανακοίνωση της 12ης Ιουλίου του ΕΟΔΥ αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 31, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3803 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 54.5% άνδρες.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (70.0% άνδρες)