Κατηγορίες
κορωνοϊός υγεία

Αν κραδαίνεις πρώτα το μπλοκάκι με τα πρόστιμα δουλειά δεν γίνεται!

Επειδή ζούμε εδώ που ζούμε, έχουμε μια συγκεκριμένη (κακή) νοοτροπία: πρώτα μιλάμε για πρόστιμα και στη συνέχεια μιλάμε για το γεγονός/παράβαση που επιφέρει τα πρόστιμα. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε ενημέρωση σε βάθος για τους κινδύνους που διατρέχουμε και για το πως δεν θα φτάσουμε στο πρόστιμο. Για το λογικό δηλαδή ούτε κουβέντα!

Άρα, είτε είμαστε για δέσιμο (επειδή πολύ απλά ΔΕΝ μας ενδιαφέρει η κάθε είδους πρόληψη) είτε είμαστε του … εισπρακτικού (επειδή το ίδιο απλά μας ενδιαφέρει να γεμίσουν τα ταμεία με χρήμα απ’ τα πρόστιμα).

Πρόκειται για μια ιστορία που επαναλαμβάνεται κάθε φορά που βγαίνει κάτι.

Το τελευταίο τετράμηνο έχουμε τις μάσκες και τον κορωνοϊό. Και το μόνο που ακούμε αναλυτικά και με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες είναι τα 150 ευρώ πρόστιμο αν δεν τη φοράς εδώ, άλλα 150 ευρώ πρόστιμο αν δεν τη φοράς εκεί, ακόμη 1000 στον επαγγελματία κλπ κλπ κλπ…

Κι αν το καλοσκεφτούμε και ανοίξουμε καμιά εφημερίδα ή κανά παλιό βίντεο από ειδήσεις, πάλι το ίδιο μοτίβο θα συναντήσουμε για οποιαδήποτε περίπτωση: πρώτα οι αναφορές στα πρόστιμα και στη συνέχεια – αν είμαστε τυχεροί – οι πληροφορίες για αυτά που θα πρέπει να κάνουμε.

Επιστροφή στη μάσκα και τον κορωνοϊό: οι επιστήμονες, παρότι στην αρχή υπήρχε κάποια διχογνωμία, πλέον στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν καταλήξει στο ότι η μάσκα περιορίζει τη διασπορά του SARS-COV-2. Αν ακόμη και μετά από αυτό εσείς είδατε ένα αναλυτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο ενημερωτικό που να έχει παίξει σε τηλεοράσεις και διαδίκτυο (κάτι σαν μικρό ντοκιμαντέρ ή έστω  spot), τότε να μας το πείτε!

Τα μόνα ρεπορτάζ είναι για τα πάρτι στα μπιτσόμπαρα, για τους… αμαρτωλούς νέους που γυρνάνε, για την κυρά Ευρυδίκη που την πέτυχε ο ρεπόρτερ στο αστικό χωρίς μάσκα (και της τα χώνει κιόλας…), για τον Μήτσο που περίμενε τη σύζυγο έξω από τη μπουτίκ κάνοντας ένα τσιγάρο (χωρίς να φοράει τη μάσκα του)…

Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει το αυτονόητο, δηλαδή την ευθύνη του κράτους (όσο απαίδευτοι ή ανεύθυνοι κι αν είναι οι πολίτες):

αν δεν δείξεις στον πολίτη από τι μπορεί να κινδυνεύει και δεν του μιλήσεις αναλυτικά για τους τρόπους που θα προστατευτεί (ώστε να πειστεί και ο πιο δύσπιστος), τότε το να κραδαίνεις ένα μπλοκάκι με κλήσεις και να φωνάζεις σαν τον τρελό του χωριού δε φέρνει αποτέλεσμα. Συνήθως γίνεται το αντίθετο από το προσδοκώμενο.