Κατηγορίες
αγροτικά

Με 35 εκατομμύρια ευρώ ενισχύεται ο ΕΛΓΑ

Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΓΑ θα ενισχυθεί από την Πολιτεία με το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την εξυγίανση των οικονομικών του ΕΛΓΑ και για να δοθεί η δυνατότητα να επισπεύσει την καταβολή του 35% των οφειλομένων αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση οι προγραμματισμένες για το τέλος του έτους πληρωμές εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού θα καταβληθούν εντός 30 ημερών.

Η απόφαση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ελήφθη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και του υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Βορίδης) σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, (Λυκουρέντζος) και έπειτα από συνεννόηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών (Σκυλακάκης).

Η ενίσχυση αυτή αποτελεί μέρος της εξαγγελθείσας αναμόρφωσης για την εξυγίανση του οργανισμού η οποία ξεκίνησε με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει τεθεί σε διαβούλευση και σύμφωνα με το οποίο εξορθολογίζεται η καταβολή αποζημιώσεων.

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Βορίδης αναφέρει τα εξής:

«Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί μας για πρώτη φορά μετά από χρόνια λαμβάνουν τόσο γρήγορα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις. Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του ΕΛΓΑ φανερώνει τα θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς, ενώ η δεύτερη φάση προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών προσδιορισμού της ζημίας και έχει ως στόχο να επιτραπεί η εγκαιρότερη καταβολή των αποζημιώσεων καθώς και να προχωρήσουμε σε ένα πιο αντικειμενικό, ορθολογικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα εκτίμησης των ζημιών».

Υπογραμμίζεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά, από την ψήφιση του σχετικού νόμου το 2011, που το ελληνικό δημόσιο καταβάλει οποιοδήποτε ποσό για την ενίσχυση του συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων.