Κατηγορίες
Θεσσαλονίκη ιστορία σεισμός

42 χρόνια από το σεισμό της Θεσσαλονίκης

Σαράντα δυο χρόνια συμπληρώνονται από τη μέρα που η γη σείστηκε τον Ιούνιο του 1978, απ΄τη μέρα του “σεισμού της Σαλονίκης”. Ήταν ένα καλοκαίρι δύσκολο για τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, ήταν ένας σεισμός που άλλαξε πολλά. Επειδή ήταν ο πρώτος μεγάλος σεισμός που χτύπησε ένα μεγάλο αστικό κέντρο της χώρας μας.

Το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,5 Ρίχτερ και το επίκεντρό του ήταν κάπου μεταξύ των δυο λιμνών του νομού Θεσσαλονίκης, Αγίου Βασιλείου και Βόλβης. Η διάρκεια του σεισμού ήταν μεγάλη: δέκα ατέλειωτα δευτερόλεπτα. Κι όλα αυτά αργά το βράδυ, λίγο μετά τις 11.

Η σεισμική ακολουθία ήταν αυτή που ίσως να “ξεγέλασε” πολλούς: μικροί σεισμοί καταγράφηκαν από τις αρχές του Μαΐου του 1978. Δυο μεγαλύτεροι καταγράφηκαν λίγες ημέρες αργότερα: ο πρώτος στις 24 Μαΐου (5,8 Ρίχτερ) και ο δεύτερος στις 19 Ιουνίου, μια ημέρα πριν από τον μεγάλο σεισμό (5,3 Ρίχτερ).

Αμέσως μετά το σεισμό της 20ης Ιουνίου η Θεσσαλονίκη δε θύμιζε σε τίποτε την πόλη που όλοι γνώριζαν: ένα 8όροφο κτήριο είχε καταρρεύσει στην οδό Ιπποδρομίου (στο σημείο που σήμερα είναι κτισμένο το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης), οι νεκροί συνολικά έφτασαν τους 49 ενώ οι τραυματίες ήταν 220.

Χιλιάδες ήταν επίσης οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που επέλεξαν είτε να μείνουν σε αντίσκηνα που στήθηκαν σε κάθε ανοιχτό χώρο που υπήρχε στην πόλη (πάρκα, πλατείες, ανοικοδόμητα οικόπεδα) και σε αυτοκίνητα είτε να μετακινηθούν εκτός Θεσσαλονίκης – σε κοντινές περιοχές και στα πατρικά σπίτια ή σε σπίτια συγγενών ή στα εξοχικά τους.

Το αμέσως επόμενο διάστημα από τον σεισμό ελέγχθηκαν χιλιάδες κτήρια σε όλη την πόλη και στην ευρύτερη περιοχή. Κάποια από αυτά χαρακτηρίστηκαν “κόκκινα”, κάποια άλλα “κίτρινα” και τα περισσότερα “πράσινα”.

Ο σεισμός της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε κομβικό σημείο για τη μετέπειτα πορεία της χώρας. Γιατί τα πράγματα δεν ήταν όπως είναι σήμερα.
Ο κρατικός μηχανισμός ήταν απροετοίμαστος σε πολύ μεγάλο βαθμό και απ’ το σεισμό του ’78 και έπειτα άλλαξαν πολλά, ο κανονισμός για την οικοδόμηση κτηρίων άλλαξε (ειδικά μετά κι απ’ τους σεισμούς στην Αθήνα το 1981 και στην Καλαμάτα το 1986) ενώ μετά από όλα αυτά στη ζωή μας μπήκαν και διάφορα άλλα πράγματα, μετεξέλιξη των οποίων είναι εξειδικευμένες υπηρεσίες ή ακόμη και η Πολιτική Προστασία που εσχάτως έχει μπει πιο… ενεργά στις ζωές μας.