Κατηγορίες
βουλευτές Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα Ημαθία Μπαρτζώκας Τάσος

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ μίλησε ο βουλευτής Τ. Μπαρτζώκας

Στη Βουλή, στη διάρκεια της κατ’ άρθρον συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», τοποθετήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Ιουνίου ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας.

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ημαθίας ζήτησε την ουσιαστική παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας για να λυθεί μια σειρά από χρονίζοντα ζητήματα του ΕΛΓΑ.

Ειδικότερα, 4 ήταν τα θέματα που έθιξε ο Βουλευτής, απευθυνόμενος απευθείας στους αρμόδιους Υπουργούς:

• Οικονομική ενίσχυση των πληγέντων κτηνοτρόφων, οι οποίοι υπέστησαν σημαντικές
απώλειες εισοδήματος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων
• Ταχύτατη τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να ενσωματώνονται όλες οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι, δυνάμει της κλιματικής αλλαγής
• Ταχύτερη διαδικασία των εκτιμήσεων και δικαιότερες αποζημιώσεις
• Κατάργηση της τμηματικής καταβολής των αποζημιώσεων και άμεση πληρωμή του υπόλοιπου 35%, που παραμένει σε εκκρεμότητα

Επίσης εστίασε και στο επίμαχο ζήτημα των εργατών γης. Τονίζοντας ότι η πραγματική μεταρρύθμιση είναι η απεξάρτηση της αγροτικής παραγωγής από τη μετακλητή εργασία, η οποία και δυσκίνητη αλλά και γραφειοκρατική είναι, δήλωσε την ικανοποίηση του που υπήρξε μέριμνα για επιδότηση της εργασίας από Έλληνες, άνεργους πολίτες. Εξάλλου, η πρόνοια αυτή υπήρξε αντικείμενο πρόσφατης κοινοβουλευτικής του παρέμβασης, με την οποία ζητούσε την παροχή κινήτρων σε εγχώριο δυναμικό, διατεθειμένο να απασχοληθεί εποχιακά σε αγροτικές εργασίες, χωρίς να χάνει το επίδομα ανεργίας.

Σε δήλωσή του ο Τ. Μπαρτζώκας αναφέρει μεταξύ άλλων: “Οι ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου επιλύουν μια σειρά από εκκρεμότητες του παρελθόντος. Ωστόσο, τα σοβαρά και πάντα επίκαιρα προβλήματα είναι ακόμα εδώ και πιέζουν ασφυκτικά τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές και όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή κλάδο. Δεν μπορούμε να τα αγνοούμε άλλο, ούτε να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Η ώρα για αλλαγές είναι τώρα!