Κατηγορίες
διεθνή Ελληνοτουρκικά Λιβύη Τουρκία

Οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Κλιμακωτή είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε διπλωματικό επίπεδο σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες για τις “άδειες” για έρευνα και εκμετάλλευση σε περιοχές που ανήκουν στη χώρα μας, σε περιοχές που βρίσκονται όχι μόνο εντός της ΑΟΖ αλλά και εντός των στενών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τη Δευτέρα επιδόθηκε διάβημα στον Τούρκο πρέσβη. Αν οι Τούρκοι επιλέξουν να το προχωρήσουν παραπάνω, τότε το επόμενο βήμα σε διπλωματικό επίπεδο θα είναι μια ρηματική διακοίνωση.

Οι Τούρκοι, πιστοί στο δόγμα τους περί “ευκαιριών”, επιλέγουν να κάνουν ό,τι κάνουν σε μια στιγμή που στις ΗΠΑ γίνεται χαμός. Μια ματιά στην Ιστορία θα μας δείξει ότι επιλέγουν πάντα τέτοιες περιόδους για να δημιουργήσουν προβλήματα και να προωθήσουν τα σχέδιά τους.

Όπως είχαμε πει δεν πήγαν για πλάκα στη Λιβύη ούτε υπέγραψαν το Μνημόνιο με τον Σαράζ έτσι για να υπάρχει. Είναι εμφανές ότι αυτή η ιστορία που προέκυψε τις τελευταίες ώρες εντάσσεται στον γενικότερο τουρκικό σχεδιασμό που αποσκοπεί στην αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και στο να αποκόψει την Ελλάδα από οποιοδήποτε νόμιμη διεκδίκηση για ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο (στην περιοχή ανατολικά-νοτιοανατολικά του Καρπάθιου Πελάγους).

Με το μαύρο χρώμα στο χάρτη επισημαίνεται η διεκδίκηση των Τούρκων βάσει της συμφωνίας τους με τον Σαράζ (Λιβύη) – που συμπίπτει με τις περιοχές που θέλουν τώρα να κάνουν έρευνες!