Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Κορωνοϊός: ξεχνάμε τι ζήσαμε επειδή έτσι μας βολεύει!

Την ώρα που εμείς εδώ καθόμαστε και συζητάμε για το αν είναι σωστό να “πέφτουν πρόστιμα” και να “μπαίνουν λουκέτα” σε καταστήματα που δεν τηρούν τους κανονισμούς για τον κορωνοϊό (επειδή λέει ήταν κλειστά επί δίμηνο και έχασαν πολλά), σε κάποιες χώρες τα μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν ενώ σε άλλες λαμβάνουν νέα.

Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πήραν την απόφαση να μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών όποιος φτάνει στη χώρα τους από το εξωτερικό.

Στη Γερμανία αποφάσισαν να ανοίξουν τα σύνορά τους για να πάει ο κόσμος διακοπές, όμως σκοπεύουν να αφήσουν εκτός Γερμανίας όσους πήγαν στο εξωτερικό και νόσησαν. Αυτό είναι στην πραγματικότητα και μια έμμεση ταξιδιωτική οδηγία των Γερμανών προς τους πολίτες τους, αφού στην ουσία τους λένε “μη φύγετε εκτός γιατί αν κολλήσετε κάτι θα σας εγκαταλείψουμε εκεί που είστε”. Τόσο καλά στη χώρα της Δωροθέας!

Φυσικά υπάρχουν και άλλες χώρες στις οποίες προχωρούν στο άνοιγμα. Παράδειγμα η Νέα Ζηλανδία, στην οποία από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 8 προς Τρίτη 9 Ιουνίου αίρονται όλα τα μέτρα και το μόνο που θα μείνει θα είναι οι έλεγχοι στις εισόδους της. Να σημειωθεί πως εκεί δεν είχαν ούτε ένα κρούσμα τις τελευταίες ημέρες, μετά από περίοδο αυστηρού lockdown διάρκειας επτά εβδομάδων.

Στη χώρα μας πάντως κυβερνητικοί αξιωματούχοι και γιατροί δεν αποκλείουν τοπικά lockdown αν το πράγμα ξεφύγει τελείως σε τουριστικές περιοχές, όπως ας πούμε ένα τοπικό lockdown σε κάποιο νησί.

Η ισορροπία μεταξύ επανεκκίνησης της οικονομίας (γενικότερα ή του τουρισμού ειδικότερα) και δημόσιας υγείας είναι λεπτή.

Οι περισσότεροι πάντως στη χώρα μας είναι … χαλαροί. Το βλέπουμε όλοι αυτό στην καθημερινότητά μας. Ξεχνάμε τι συνέβαινε πριν από μόλις 1,5 μήνα. Ξεχνάμε τις καραντίνες, τις μετακινήσεις με sms, τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, τα αντίδωρα των 800 ευρώ αντί μισθών και εισοδημάτων που χάθηκαν, τα κλειστά καταστήματα, τους χώρους λατρείας που έκλεισαν.

Δεν είμαστε χρυσόψαρα, όχι! Απλά ξεχνάμε επειδή έτσι μας βολεύει.

Μόνο που ξεχνάμε και κάτι ακόμη (παρότι είναι μια αγαπημένη μας συνήθεια): αν τύχει κι έρθει ξανά η στιγμή για lockdown επειδή τα κρούσματα θα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, θα έχουμε ξεχάσει το λόγο για τον οποίο θα μας υποχρεώσουν να μείνουμε πάλι στο σπίτι και θα κατηγορούμε οποιονδήποτε άλλο πλην ημών επειδή δεν τηρήσαμε τα μέτρα προφύλαξης που μας έχουν πει…