Κατηγορίες
κοινωνία

Η χειρονομία που μπορεί να σώσει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (βίντεο)

Ο κορωνοϊός και ο εγκλεισμός στα σπίτια έφερε στην επιφάνεια διάφορες ιστορίες ενδοοικογενειακής βίας που υπήρχαν ή – ακόμη χειρότερα – γέννησε άλλες, νέες. Έφερε όμως και τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων που υπήρχαν αλλά δεν τις χρησιμοποιούσαν, όπως τις βιντεοκλήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων η αύξηση των περιστατικών ήταν πάρα πολύ μεγάλη.

Για παράδειγμα, τον Απρίλιο του 2020 καταγράφηκαν 648 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τον Απρίλιο, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα από παρόμοια περιστατικά που καταγράφηκαν τον Μάρτιο (166 κλήσεις).

Το Canadian Women’s Foundation με σκοπό να βοηθήσει όσο περισσότερα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, στο πλαίσιο ενημερωτικής καμπάνιας, έκανε ένα βίντεο με σκοπό να κάνει γνωστή μια χειρονομία που χρησιμοποιούν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Στην αρχή οι δυο φίλες – πρωταγωνίστριες του βίντεο μιλάνε αδιάφορα. Για κάποια συνταγή.
Μέχρι που μια από τις δυο δηλώνει σιωπηρά στην άλλη συνομιλήτρια ότι είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Και επιλέγει να κάνει τη χειρονομία (αρχικά τα δάχτυλα τεντωμένα, μέσα ο αντίχειρας και στη συνέχεια τα δάχτυλα σφίγγουν σαν μπουνιά) για να ειδοποιήσει σιωπηρά, χωρίς να αφήσει οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ίχνος, για την κατάσταση στο σπίτι της.
Δείτε το σχετικό βίντεο που ετοίμασαν στον Καναδά.