Κατηγορίες
διεθνή Ελληνοτουρκικά

Εντείνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν – ανεβάζει τους τόνους και απειλεί

– Εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα θα κρίνουν τη συνέχεια ενός καλοκαιριού που όλοι απεύχονται να είναι “θερμό”.

Σε μια ακόμη επίδειξη των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας προχώρησε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική εμφάνιση που έκανε.

Ο Ερντογάν μίλησε στην τηλεόραση, αφού είχε μιλήσει με τον Τράμπ στο τηλέφωνο. Το περιεχόμενο της συνομιλίας επίσημα είναι άνγωστο, όμως όλοι εικάζουν πως μίλησαν για τη Λιβύη. Στην οποία γίνεται πλέον χαμός και η Αίγυπτος απειλεί να μπει στον πόλεμο (υπέρ του αντιπάλου του συμμάχου των Τούρκων), αν τα πράγματα εκεί ξεπεράσουν κάποια όρια.

Το κλίμα λοιπόν είναι ζόρικο. Και οι εξελίξεις πολλές, σε διάφορα επίπεδα.

Επιγραμματικά, για να κρίνετε αυτά που διαβάζετε ή βλέπετε στις τηλεοράσεις:

– Τουρκία

Ο ίδιος ο Ερντογάν και όχι κάποιος άλλος (π.χ. κάποιος υπουργός του ή κάποιος στρατιωτικός) μίλησε χωρίς περιστροφές και ήταν ξανά προκλητικός. Για μια ακόμη φορά επέδειξε χάρτες, αυτούς που συνδέονται με το παράνομο τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο με το οποίο Ερντογάν και Σαράζ αποφάσισαν ότι έχουν κοινά σύνορα οι ΑΟΖ των χωρών τους. Και είπε πως οι έρευνες θα προχωρήσουν στις περιοχές που έδειξε, συνοδεία και φρεγατών αν χρειαστεί.

Για να έχουμε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία θα πρέπει να υπενθυμίσουμε κάτι: υπάρχουν σημεία που οι Τούρκοι θέλουν να αναζητήσουν αέρια και πετρέλαια που δεν είναι απλά μέσα στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ αλλά μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (που είναι ακόμη πιο “στενά” σε σχέση με τα όρια της ΑΟΖ – είναι κατανοητό ότι άλλο πράγμα είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια και άλλο τα 200 ναυτικά μίλια της ΑΟΖ).

Φυσικά, ως γνήσιος ισλαμιστής, ο Τούρκος Πρόεδρος έριξε μέσα στο σκηνικό και ολίγη θρησκεία, θέλοντας να φτιάξει κλίμα και να αγγίξει όσο περισσότερους Τούρκους μπορεί. Μίλησε για “τζαμιά μας” (αναφερόμενος σε τζαμιά εκτός Τουρκίας, που η Τουρκία θέλει να τα παρουσιάσει ως τούρκικα – στη γνωστή πλέον προσπάθεια να το παίξει αρχηγός του Ισλαμικού Κόσμου στην ευρύτερη περιοχή).

Και κλασσικά, δεν “ξέχασε” να απειλήσει για μια ακόμη φορά την Ελλάδα, λέγοντας πως αν η χώρα μας δεν μάθει τα (κατά την Τουρκία) όριά της, τότε θα της τα μάθει ο ίδιος και η Τουρκία.

– Κύπρος

Στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες προέκυψε μια ιστορία που βρωμάει από μακριά ως προβοκάτσια – αν τη συνδυάσει κανείς και με όσα λέγονται και δρομολογούνται στην Τουρκία για την Αγιά Σοφία.

Πριν από λίγες ημέρες καταγράφηκε περιστατικό βανδαλισμού τζαμιού στη Λεμεσό. Σε ένα άλλο τζαμί, στη Λάρνακα αυτή τη φορά, τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσίασαν φωτογραφία όπου απεικονίζεται βυζαντινή σημαία την οποία κρέμασαν άγνωστοι.

Αυτό το οποίο εξετάζουν όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα είναι αν όσα έγιναν τα έκανε κάποιος τρελαμένος που δεν καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης ή αν τα έκαναν Τούρκοι ή Τουρκοκύπριοι που λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα υπηρεσιών της Τουρκίας στα ελεύθερα εδάφη, με σκοπό τη δημιουργία προβλημάτων.

– Λιβύη / Αίγυπτος

Η τουρκική παρουσία στη Λιβύη είναι δεδομένη και πλέον δεν την αρνείται κανένας. Είναι παρουσία “στρατιωτικών συμβούλων”, είναι παρουσία μέσων και στρατιωτικού υλικού, είναι παρουσία μισθοφόρων που δρούσαν στη Συρία και η Τουρκία μετέφερε με πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών από αεροδρόμια της Τουρκίας στη Λιβύη.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του τελευταίου μήνα έχουν δώσει κάποια πλεονεκτήματα στο σύμμαχο των Τούρκων Σάραζ. Που εκδίωξε από τα προάστια της πρωτεύουσας τον αντίπαλό του, τον Χαφτάρ (αυτόν που ήρθε μέχρι την Αθήνα και αναζητούσε συμμάχους, αυτόν που έλεγε ότι θα βουλιάξει όποιο τούρκικο καράβι θα εμφανιστεί σε λιβυκά νερά που ελέγχονται από τον ίδιο).

Οι εξελίξεις αυτές ενεργοποίησαν (φανερά πλέον) και την Αίγυπτο. Αυτή τη χώρα που μέχρι τώρα δεν “εκμεταλλευτήκαμε” ως έπρεπε και με την οποία τόσα χρόνια δεν υπογράψαμε συμφωνία για ΑΟΖ.

Οι Αιγύπτιοι μίλησαν και αυτοί με τους Αμερικανούς. Και όπως αναφέρουν ξένα ΜΜΕ, τους είπαν ότι δεν θα μείνουν αδρανείς αν οι Τούρκοι συνεχίζουν να στηρίζουν τον Σαράζ στρατιωτικά κι αν ο Σαράζ προελαύνει προς τα ανατολικά (δηλαδή προς τα σύνορά τους).

Η Αίγυπτος δεν θέλει κοινά σύνορα με το σύμμαχο των Τούρκων και ουδεμία σχέση με την Τουρκία για έναν λόγο: επειδή οποιαδήποτε επαφή θα ανατρέψει το υφιστάμενο καθεστώς και θα φέρει στην εξουσία τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Μια ισλαμική φράξια που όταν πήγε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο στο Κάιρο τότε επενέβη ο στρατός.

– Ιταλία

Οι Ιταλοί από τα τέλη του 19ου αιώνα θεωρούσαν ως “πίσω αυλή” τους τη Λιβύη. Και είτε την εποχή του Μουσσολίνι, είτε νωρίτερα, είτε την εποχή που στη Λιβύη κυριαρχούσε ο Καντάφι είχαν τα μάτια τους και γεωπολιτικές και ενεργειακές τους βλέψεις στη χώρα που βρίσκεται στα νότια των παραλίων της Σικελίας.

Τώρα που μπήκαν στη Λιβύη οι Τούρκοι και ο Ερντογάν αλωνίζει χάνουν. Και χάνουν από όλες τις μεριές.

Αυτό αλλά και την έλλειψη συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας θα προσπαθήσουν να “κλείσουν” οι δυο χώρες. Ήδη έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα από την Ελλάδα

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι OPEN το πρωί της Τρίτης 9 Ιουνίου δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα μενού επιλογών για να απαντήσει αν χρειαστεί. Είπε ότι οι επιλογές αυτές δεν είναι πάντα στρατιωτικές αφού υπάρχει και το διπλωματικό πεδίο, στο οποίο η χώρα μας κινείται.

Είπε πως η Ελλάδα είναι σκληρά αποφασιστική και σε απόλυτη ετοιμότητα, επεσήμανε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμά της η υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και υπενθύμισε προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτό θα το κάνει.