Κατηγορίες
Ημαθία

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Με αφορμή την ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου η Ν.Ε. Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

“Συμπληρώνονται 101 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μια μέρα που μας θυμίζει τη θηριωδία των Νεότουρκων, η οποία οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους χιλιάδες Έλληνες, με μεγάλη ιστορία αλλά και πολύ σημαντική προσφορά στον τόπο τους.

Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα την καθοριστική συμβολή των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, στην κοινωνική, την οικονομική, την πολιτική και πολιτιστική ανόρθωση της χώρας.

Ως Ημέρα Μνήμης, η 19η Μαΐου, καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής και τιμάται κάθε χρόνο.

Την ημερομηνία αυτή του 1919 και κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και άρχισε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων. Εξολοθρεύτηκαν 200.000 – 350.000 Ελληνoπόντιοι από τους Νεότουρκους, κατά την περίοδο 1916-1923.

Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι αναγνωρισμένη επισήμως από τέσσερα κράτη, την Ελλάδα με νόμο του 1994 (N. 2193/1994), τη Σουηδία, με υπερψήφιση στο Σουηδικό κοινοβούλιο στις 11 Μαρτίου 2010, την Αρμενία, τον Μάρτιο του 2015 μαζί με τη Γενοκτονία των Ασσυρίων και την Ολλανδία, με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και Ασσυρίων στις 9 Απριλίου 2015.
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι υπήρξε Γενοκτονία και αποδίδει τους θανάτους σε απώλειες πολέμου, σε λοιμό και σε ασθένειες. Δεν παραδέχεται επίσης, ότι υπήρξε Γενοκτονία. Ωστόσο, Τούρκοι επιστήμονες έχουν δημοσίως χαρακτηρίσει τα γεγονότα ως γενοκτονία.

Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξή τους σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον.
Μπροστά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φωνάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, “ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ”! ”

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ