Κατηγορίες
διεθνή Ελληνοτουρκικά Τουρκία

ΟΗΕ: από Σεπτέμβρη ένας λύκος αναλαμβάνει την προεδρία στο… μαντρί

Εντάξει, από τον ΟΗΕ δεν είναι να περιμένει και πολλά κανένας. Τόσα χρόνια διακοσμητικό στοιχείο ήταν και είναι, τα ψηφίσματα του δεν τα δίνει σημασία κανένας, κουμάντο κάνουν οι μεγάλοι του κόσμου (και ιδίως οι 5 με το δικαίωμα βέτο) κλπ κλπ.

Όμως το να ετοιμάζεται να αναλάβει πρόεδρος της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ένας διπλωμάτης που προέρχεται από χώρα που το μόνο που κάνει είναι να γράφει συνεχώς στα παλιά της υποδήματα τα ψηφίσματα του ίδιου του ΟΗΕ, αυτό το λες και “παράδοξο”. Πρόεδρος ετοιμάζεται να αναλάβει ένας Τούρκος, ο Volkan Bozkir.

Πως έχουν τα πράγματα

Τα κράτη-μέλη ανήκουν σε πέντε ομάδες (groups) που χωρίζονται με βάση τη θέση τους στον πλανήτη. Τρεις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης γίνεται η επιλογή του επόμενου, στη λογική του geographical rotation.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της ομάδας Δυτικής Ευρώπης και Άλλων Χωρών (Western European and Others Group) να έχει πρόεδρο. Και ποιος ήταν υποψήφιος, και μάλιστα μοναδικός;; Ο εκλεκτός του Ερντογάν!

Στην ομάδα της οποίας υποψήφιος ήταν ο Bozkir συμμετέχει και η Ελλάδα. Δεν συμμετέχει όμως η Κύπρος (την έχουν ρίξει στην ομάδα της Ασίας – Ειρηνικού, αφήνοντας μέσα το Ισραήλ και την Τουρκία… – για τέτοιες ιστορίες μιλάμε, που εξυπηρετούν ισορροπίες).

Τα ερωτήματα που πλέον τίθενται, επειδή οι καιροί είναι πονηροί

Ας είμαστε ειλικρινείς: ο ΟΗΕ δεν εξυπηρετεί σχεδόν κανέναν από τους σκοπούς για τους οποίους είχε δημιουργηθεί. Και αυτό επειδή μπορεί κάθε μέλος να έχει από μια ψήφο, όμως ισοτιμία δεν υπάρχει σίγουρα. Και οι αποφάσεις λαμβάνονται συνήθως με αυξημένη ή σχετική πλειοψηφία, όμως σχεδόν ποτέ τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν εφαρμόζονται. Ή μάλλον εφαρμόζονται, αρκεί να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα κάποιας από τις ισχυρές χώρες του πλανήτη ή κάποιας συμμαχίας/συνασπισμού χωρών (που έχει και στρατιωτική ισχύ να επιβάλει αυτά που θέλει φορώντας τον μανδύα του ΟΗΕ).

Σε σχέση με τον Τούρκο διπλωμάτη και τη θέση που αναλαμβάνει τίθενται μια σειρά από ερωτήματα, βασικότερα από τα οποία είναι τα ακόλουθα:

  • εμείς δεν είχαμε να προτείνουμε κάποιον δικό μας;; Κι αν δεν είχαμε, τι είπαμε για την υποψηφιότητα του Τούρκου;;
  • πόσο αντικειμενικός σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο θα είναι ο νέος πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που προέρχεται από το ισλαμοφασιστικό κόμμα του Ερντογάν, του οποίου βουλευτής ήταν για 10 χρόνια περίπου;;;
  • πόσο δυσκολεύουν τα πράγματα για την Ελλάδα στα θέματα της Ανατολική Μεσογείου, τη στιγμή που ο Τούρκος που θα αναλάβει πρόεδρος ήταν αυτός που επικύρωσε (στο πλαίσιο της λειτουργίας της αρμόδιας επιτροπής του Τουρκικού Κοινοβουλίου) το τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο που υπέγραψε ο Εντρογάν με τον Σαράζ;; Γιατί το σίγουρο είναι πως θα το σπρώξει όσο μπορεί, ώστε να αποκτήσει διεθνή νομιμοποίηση.

Δείτε επίσης γιατί ενδιαφέρουν και σχετίζονται με τα παραπάνω: