Κατηγορίες
βουλευτές Τσαβδαρίδης Λάζαρος

Λ. Τσαβδαρίδης: “Να εφαρμοστούν και στους Δικηγόρους τα Κυβερνητικά μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας”

Την εφαρμογή και στον Δικηγορικό κλάδο των Κυβερνητικών μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας ζητά με Αναφορά του στη Βουλή των Ελλήνων ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Κοινοποιώντας τη σχετική επιστολή που του επέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας, ο κ. Τσαβδαρίδης υπογραμμίζει ότι ο κλάδος των Δικηγόρων δεν έχει στηριχθεί από την Ελληνική Πολιτεία παρά το ότι εν καιρώ πανδημίας έχει παύσει κάθε επαγγελματική του δραστηριότητα, με αποτέλεσμα μία μεγάλη πλειοψηφία των Δικηγόρων ανά την επικράτεια να αντιμετωπίζει – δυστυχώς – μείζον πρόβλημα επαγγελματικής βιωσιμότητας.

Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι στους δικηγόρους δεν καταβλήθηκε ούτε η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, παρότι καταβλήθηκε σε άλλους επαγγελματίες ούτε η αποζημίωση των 800 ευρώ για τους επιστημονικούς κλάδους για τον μήνα Μάιο.

Ως εκ τούτου, ο Βουλευτής Ημαθίας ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εξετάσουν τρόπους ταχείας οικονομικής ανακούφισης και στήριξης του κλάδου σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως:

1. Την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

2. Την απαλλαγή ή την μείωση στο χαμηλότερο δυνατό συντελεστή του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και την επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών

3. Την ένταξη του συνόλου των δικηγόρων στο καθεστώς της επιτρεπτέας προκαταβολής φόρου

4. Τη μη καταβολή ή την αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος για το 2020

 

Αναλυτικά, η Αναφορά του κ. Τσαβδαρίδη είναι η εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Βουλευτής Ημαθίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

26-05-2020

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τους Υπουργούς:

· Οικονομικών

· Δικαιοσύνης

· Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Θέμα: «Να εφαρμοστούν και στους Δικηγόρους τα Κυβερνητικά μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας»

Κύριοι Υπουργοί

Με την παρούσα Αναφορά, σας κοινοποιώ την επιστολή που μου επέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας με την οποία και αιτείται τη θεσμοθέτηση μίας σειράς διατάξεων για την οικονομική ενίσχυση του Δικηγορικού κλάδου, ο οποίος σε πανελλήνιο επίπεδο δεν έχει στηριχθεί από την Ελληνική Πολιτεία παρά το ότι εν καιρώ πανδημίας έχει παύσει κάθε επαγγελματική του δραστηριότητα.

Ως αποτέλεσμα, μία μεγάλη πλειοψηφία των Δικηγόρων ανά την επικράτεια να αντιμετωπίζει – δυστυχώς – μείζον πρόβλημα επαγγελματικής βιωσιμότητας καθώς:

Ούτε η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο καταβλήθηκε σε αυτούς, παρότι καταβλήθηκε σε άλλους επαγγελματίες

Ούτε η αποζημίωση των 800 ευρώ για τους επιστημονικούς κλάδους για τον μήνα Μάιο έχει υλοποιηθεί

Ζητούν ως εκ τούτου σαφείς δεσμεύσεις για:

1. Την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

2. Την απαλλαγή ή την μείωση στο χαμηλότερο δυνατό συντελεστή του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και την επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών

3. Την ένταξη του συνόλου των δικηγόρων στο καθεστώς της επιτρεπτέας προκαταβολής φόρου

4. Τη μη καταβολή ή την αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος για το 2020.

Κατόπιν τούτων, παρακαλώ όπως ενημερώσετε σχετικά για τις ενδεχόμενες ενέργειές σας στα αιτήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων σας.

Ο αναφέρων Βουλευτής

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ