Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Δήμος Αλεξάνδρειας

Κουνούπια: ο Δήμος πρέπει να βρει λύση, άμεσα.

Το θέμα με τις καλλιέργειες ρυζιού στις παρυφές οικισμών του Δήμου Αλεξάνδρειας μας απασχολεί όλους εδώ και καιρό.

Πλέον η καλλιέργεια έχει φτάσει σε συγκεκριμένο στάδιο και οι επιφάνειες στις οποίες έχουν διοχετευτεί νερά είναι πολλές. Για τους σκοπούς της καλλιέργειας έχουν δημιουργηθεί μικρές και ρηχές “λίμνες” έκτασης 10, 20 ή περισσότερων στρεμμάτων, που βρίσκονται σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από οικισμούς – για παράδειγμα κοντά στην Αλεξάνδρεια ή στο Πλατύ.

Η ανάγκη για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι δεδομένη – αυτό δεν μπορεί να σταματήσει. Οι δυσκολίες στα της αντιμετώπισης των κουνουπιών είναι επίσης γνωστές. Και σα να μη φτάνουν όλα αυτά, υπάρχουν και μια σειρά από γραφειοκρατικά προβλήματα, που επιτείνουν το πρόβλημα. Όμως τα κουνούπια αυξάνονται και πληθαίνουν, κατακυριεύουν τον απογευματινό και τον βραδινό ουρανό, δυσκολεύουν τη ζωή μας και κάποιες φορές τη θέτουν σε κίνδυνο (αφού είναι φορείς διαφόρων ασθενειών).

Στο δια ταύτα: επειδή δεν είναι δυνατό να μένουν όλα στην “καλή διάθεση” των καλλιεργητών και στο εάν θα ψεκάσουν οι ίδιοι τις εκτάσεις που καλλιεργούν, κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα, ώστε να ξεκινήσουν ψεκασμοί σε όλες τις περιοχές που είναι κοντά σε οικισμούς.

Η Περισκόπηση απεχθάνεται τη στείρα κριτική και το αποδεικνύει συνεχώς. Πρόταση λοιπόν: ας κάνουν ψεκασμούς ακόμη και με drones, τεχνικά είναι εφικτό εδώ και χρόνια.

Όπου δεν μπορεί να φτάσει η Περιφέρεια (και αναφερόμαστε στα σημεία πολύ κοντά στις κατοικημένες περιοχές – που πλέον υπάρχει θέμα) θα πρέπει να βρει τον τρόπο και να φτάσει ο Δήμος.

Το δρόμο, ίσως και τον τρόπο, τον δείχνουν διάφοροι Δήμοι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο: συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης, χαρτογράφηση των αναγκών και ψεκασμοί μέχρι και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία, ακόμη και με τη χρήση drones.

Μπορεί η συγκεκριμένη λύση να ακούγεται ακριβή ή κάποιος μπορεί να πει πως πλέον είναι αργά.

Ποτέ δεν είναι αργά: μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμος Θερμαϊκού (Περαία, Ν. Μηχανιώνα, Αγ. Τριάδα, Επανωμή) ανακοίνωσε πως έκανε ψεκασμούς σε σημεία δίπλα από κατοικημένες περιοχές με drones.

Ας δοκιμάσουμε και εμείς εδώ. Δεν έχουμε κάτι να χάσουμε…