Κατηγορίες
διεθνή

Η περίπτωση της πετρελαιοπαραγωγού Βενεζουέλας (που ξέμεινε από καύσιμα)

Το να τα βάλει ένα κράτος – οποιοδήποτε κράτος – με τη διεθνή οικονομική νομενκλατούρα (ας το πούμε ευγενικά) είναι εξαιρετικά δύσκολο. Θα πρέπει πρώτα να μελετήσει πολύ καλά οποιαδήποτε κίνησή του και μετά να κινηθεί με σκοπό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του.

Τι γίνεται όμως και η πετρελαιοπαραγωγός Βενεζουέλα ξέμεινε από καύσιμα;;;

Απλό: τα έβαλε με τη… νομενκλατούρα, με τις πολυεθνικές!

Για χάρη της συζήτησης ας αφήσουμε στην άκρη το πολιτικό καθεστώς που έχει η χώρα. Ας το δούμε αλλιώς – με οικονομικά κριτήρια.

Η ιστορία με λίγες κουβέντες

Η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας πριν από χρόνια αποφάσισε να κρατικοποιήσει την παραγωγή του πετρελαίου. Έτσι έκρινε καλύτερο για τη χώρα, έτσι και έκανε.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η κρατική πλέον εταιρία PDVSA αγόρασε μια αμερικάνικη εταιρία που πουλάει το 10% των καυσίμων (λιανική) στις ΗΠΑ.

Με την πάροδο του χρόνου τα χρέη αυξήθηκαν, οι ανάγκες για ρευστό αυξήθηκαν, την περίοδο της διακυβέρνησης από τον Ούγκο Τσάβες και το διάδοχό του Ν. Μαδούρο τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ για την κρατική εταιρία, μπήκαν μέσα στο παιχνίδι και οι Ρώσοι (δεν είναι.. “συντροφική” η βοήθεια τους – χρήμα μυρίστηκαν και ενόχληση των Αμερικανών γιαυτό μπλέχτηκαν), οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους εναντιώθηκαν δια των εταιριών – πιστωτών της PDVSA αλλά και με κυρώσεις απ’ τις ΗΠΑ, ξεκίνησε ένας οικονομικό πόλεμος άνευ προηγουμένου και έτσι φτάσαμε στο σημείο η εταιρία να μην μπορεί να πάρει ούτε ανταλλακτικά για τα διυλιστήρια της.

Για να καταλάβουμε πόσο πετρέλαιο έχει η Βενεζουέλα, σύμφωνα με στατιστική της BP του 2019, το απόθεμά της υπολογίζεται σε 303,3 δισεκατομμύρια βαρέλια ενώ της Σαουδικής Αραβίας είναι “μόλις” 297,7 δισεκατομμύρια βαρέλια!

Μ’ αυτά και άλλα φτάσαμε στο μοναδικό φαινόμενο η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα στον πλανήτη να μην έχει βενζίνη να προσφέρει στους πολίτες της και να απευθύνεται για καύσιμα στον στρατηγικό αντίπαλο των ΗΠΑ (που εδώ και καιρό έχει απέναντι), στο Ιράν.

Το οποίο Ιράν δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να στέλνει τάνκερ στη Νότια Αμερική και να μπει στη… μύτη των ΗΠΑ απ’ τον νότο.