Κατηγορίες
Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας Ημαθία Περιφεριακή Ενότητα Ημαθίας

Η Π.Ε. Ημαθίας απαντά στον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας

Μακροσκελής είναι η απάντηση – διευκρινιστική ανακοίνωση της Π.Ε. Ημαθίας σχετικά με όσα αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας σε δική του ανακοίνωση, σχετικά με την αστυνόμευση στην περιοχή της Αλεξάνδρειας.

Στην ανακοίνωση της Π.Ε. Ημαθίας, που υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, αναφέρονται τα ακόλουθα:


Διευκρινήσεις της Π.Ε. Ημαθίας σχετικά με το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας για παραχώρηση αυτοκινήτου προς ενίσχυση του Α.Τ. Αλεξάνδρειας.

Με έκπληξη διαβάσαμε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας σε ανακοίνωσή του για την επικοινωνία που έχει με φορείς και εκπροσώπους της Ημαθίας, με αίτημα την ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Αλεξάνδρειας, να συμπεριλαμβάνει τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη και την Π.Ε. Ημαθίας σημειώνοντας: «Πριν ένα χρόνο σε συνάντησή μας με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη για το ίδιο θέμα, του ζητήσαμε να παραχωρήσει ένα όχημα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας για τις ανάγκες του Αστυνομικού Τμήματος Αλεξάνδρειας. Η απάντηση ήταν θετική. Ένα χρόνο αργότερα δεν έχει γίνει τίποτα».

Επειδή η αναφορά αυτή, είναι ελλιπής σε σχέση με την πραγματικότητα, σε ότι μας αφορά, και καταλήγει -άθελα προφανώς- σε ελλιπή ενημέρωση της κοινής γνώμης, έχουμε υποχρέωση να παρουσιάσουμε δημοσίως την πραγματική διάσταση των γεγονότων που έχει ως εξής:

Πράγματι, πριν από ένα χρόνο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης αποδέχθηκε αμέσως, αίτημα της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, να παραχωρηθεί όχημα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, για τις ανάγκες του Αστυνομικού Τμήματος Αλεξάνδρειας.

Αντιλαμβάνονται όλοι πως αυτό αποτελεί εντελώς έσχατη λύση, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η ενίσχυση των υποδομών ενός Αστυνομικού Τμήματος, όμως έστω κι έτσι, ο Κώστας Καλαϊτζίδης θέλησε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προς την κατεύθυνση αυτή και έδωσε εντολή να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας ενημερώθηκε εξ αρχής ότι θα είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρος διαδικασία καθώς πρόκειται για αλλαγή χρήσης σε δημόσια περιουσία και υπό την επίβλεψη του νομικού συμβούλου της Π.Ε. Ημαθίας ξεκίνησε η αναζήτηση τρόπου ικανοποίησης του αιτήματος, προκειμένου όλα τα γίνουν με κάθε διαφάνεια και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Οι λύσεις που αναζητήσαμε για παραχώρηση οχήματος με ενδιάμεσο φορέα τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας ή τον Δήμο Αλεξάνδρειας ή άλλο φορέα δεν προχώρησαν κυρίως λόγω ανυπαρξίας σχετικού νομικού πλαισίου.
Αφού ως υπηρεσία ερευνήσαμε κάθε δυνατή περίπτωση, καταλήξαμε στην επιλογή να υποβληθεί το αίτημα προς την Π.Ε. Ημαθίας, από την πλευρά του Αστυνομικού Τμήματος Αλεξάνδρειας. Μια εξέλιξη που σίγουρα αποτελεί έσχατη λύση για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, δείχνει όμως και το μέγεθος της διάθεσης εκ μέρους μας, να υλοποιήσουμε το δίκαιο αίτημα της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, εξαντλώντας κάθε νόμιμο τρόπο.

Στην κατεύθυνση αυτή, στις 24/02/2020 παραλάβαμε εγγράφως το σχετικό αίτημα του Αστυνομικού Τμήματος Αλεξάνδρειας, για να τους διατεθεί επιβατηγό όχημα για τις ανάγκες της υπηρεσίας τους και αμέσως το προωθήσαμε στην αρμόδια Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ημαθίας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποδοχή και την υλοποίηση του.
Η διαδικασία που απαιτείται είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος καθώς πρέπει να προηγηθούν διάφορες εγκρίσεις (π.χ. από την αρμόδια Οικονομική Επιτροπή όπου το αίτημα έχει ήδη προωθηθεί από τον Μάρτιο του 2020) και άλλες γραφειοκρατικές παράμετροι που ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία, ενώ στο μεταξύ διάστημα προστέθηκαν και όλες οι επιπλέον λειτουργικές καθυστερήσεις που προκάλεσε η υγειονομική πανδημία (covid19).

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι παρόμοια περίπτωση για παραχώρηση οχήματος τη Π.Ε. Ημαθίας σε κοινωνική δομή της Ημαθίας ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου 2019 και είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Για όλα τα παραπάνω έχει ενημερωθεί επανειλημμένα από την πλευρά της Π.Ε. Ημαθίας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας κ. Γιώργος Δημητριάδης.
Συνεπώς, η αναφορά της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας στην πρόσφατη ανακοίνωσή της, σχετικά με την ενίσχυση των υποδομών του Αστυνομικού Τμήματος Αλεξάνδρειας, σε ότι αφορά τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, είναι τουλάχιστον ελλιπής και δεν ενημερώνει σωστά, ούτε για τη διάθεσή μας, ούτε για τις εξελίξεις.

Προφανώς «ένα χρόνο αργότερα δεν έχει γίνει τίποτα» όχι όμως με τη διάσταση που αποδίδει το ύφος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα επειδή, αφού εξαντλήσαμε κάθε άλλη περίπτωση και αφού προηγήθηκαν συνεχείς αναζητήσεις για την εξεύρεση μιας νόμιμης λύσης, καταλήξαμε στην περίπτωση του Α.Τ. Αλεξάνδρειας και επισήμως λάβαμε το σχετικό αίτημα στις 24 Φεβρουαρίου 2020.

Έκτοτε ακολουθούμε όλα τα βήματα που προβλέπει ο νόμος, καταβάλουμε προσπάθεια για την επίσπευσή τους και ελπίζουμε ότι πριν από εμάς, θα φροντίσουν για την ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Αλεξάνδρειας, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί φορείς. Εμείς από την πλευρά μας, εξαντλήσαμε και συνεχίζουμε να εξαντλούμε κάθε προσπάθεια, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας.
Αυτά για τη σωστή διάσταση των γεγονότων, την ορθή ενημέρωση σε ότι μας αφορά και πάντα συμμεριζόμενοι τη δίκαιη αγωνία του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας και όλων των φορέων του δήμου Αλεξάνδρειας και των πολιτών του, για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Με εκτίμηση
Κώστας Καλαϊτζίδης
Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας