Κατηγορίες
αγροτικά βιομηχανία Κοινοβούλιο

Ερώτηση στη Βουλή για το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ – τι απάντησαν τα αρμόδια Υπουργεία

Ερώτηση στη Βουλή με θέμα “Να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της ΕΒΖ και στο Πλατύ Ημαθίας” έκανε η “Ελληνική Λύση” του Κ. Βελόπουλου πριν από λίγο καιρό.

Στην ερώτηση απάντησαν τα αρμόδια υπουργεία. Από τις απαντήσεις φαίνεται πως τα πράγματα όσον αφορά τη μίσθωση και την εγκατάσταση του μισθωτή έγιναν πολύ πρόχειρα ενώ δεν διαφαίνεται κάποια περίπτωση να λειτουργήσει το εργοστάσιο στο Πλατύ άμεσα.

Δείτε στη συνέχεια της ανάρτησης το κείμενο της ερώτησης όσο και τις απαντήσεις των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ερώτηση Βελόπουλου (03/02/2020):

Κύριε Υπουργέ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου της 23ης-ΙΑΝ-2020, https://www.makthes.gr/na-epanaleitoyrgisei-to-ergostasio-tis-evz-kai-sto-platy-zitoyn-teytloparagogoi-254758, με αίτημα να λειτουργήσει το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ, τευτλοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης (σε Δήμους και Περιφέρεια) και των βουλευτών στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας.
Ο επικεφαλής της Royal Sugar, μισθωτής των εργοστασίων της ΕΒΖ, σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες, γνωστοποίησε ότι το αργότερο στις αρχές Αυγούστου, θα ξεκινήσει να λειτουργεί η μονάδα στις Σέρρες, ύστερα από έξι χρόνια που παρέμεινε ανενεργή.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε να συμβάλλετε με στοχευμένες ενέργειες που θα αποπλέξουν τα όποια κωλύματα, ούτως ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας, προκειμένου να αναζωογονηθούν οι τευτλοπαραγωγοί της περιοχής και να ανακάμψει ως ένα βαθμό οικονομικά η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας;

ο ερωτών Βουλευτής
Κυριάκος Βελόπουλος

Aπάντηση ΥΠΑΑΤ (10/4/2020)

“Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, σας πληροφορούμε τα εξής:

Η Κυβέρνηση αγωνίστηκε για τη λύση του ζητήματος των τεύτλων, το οποίο επί έτη έμενε ανεπίλυτο, και πέτυχε την κατάρτιση συμφωνίας, με την οποία εξασφαλίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Χάρη στη συμφωνία αυτή οι τευτλοπαραγωγοί παραδίδουν προϊόν στη βιομηχανία ζάχαρης και χάρη σε αυτήν την παράδοση δικαιούνται και τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Τέλος, αρμόδιο να απαντήσει για τα θέματα που το αφορούν είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς το οποίο διαβιβάζεται ηλεκτρονικά η Ερώτηση 3765/4-2-2020 και το παρόν έγγραφό μας.”

Απάντηση Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (20/5/2020):

“Σχετικά με την ανωτέρω Ερώτηση, που κατέθεσε στην Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κος Κυριάκος Βελόπουλος, σας γνωρίζουμε ότι:

Η σημερινή κυβέρνηση έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει η τευτλοπαραγωγή με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, αναζήτησε εξ αρχής λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, απευθυνόμενη σε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες. Ενόσω, η απόφαση επί της αίτησης εξυγίανσης της ΕΒΖ εκκρεμούσε ενώπιον του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η μόνη δόκιμη λύση ήταν η μίσθωση κάποιου ή κάποιων από τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε τρίτο ιδιώτη, ο οποίος θα ήταν διατεθειμένος με ιδωτικοοικονομικά προφανώς κριτήρια να αναλάβει το κόστος της παραγωγής τεύτλων του 2019 αλλά και της λειτουργίας των εργοστασίων για την παραγωγή ζάχαρης και τα επόμενα χρόνια.
Προς εξυπηρέτηση αυτής της λύσης διενεργήθηκε εκ μέρους της ΕΒΖ τον Οκτώβριο του 2019 δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση των εργοστασίων του Πλατέος και των Σερρών, στην οποία ανταποκρίθηκαν τρεις ενδιαφερόμενοι. Βάσει προσφερόμενου τιμήματος, προκρίθηκε η πρόταση της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας για τη μίσθωση και των δυο εργοστασίων. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 5.11.2019 και έτσι δόθηκε μια απτή λύση στο μεγάλο πρόβλημα που είχε ανακύψει με την καλλιέργεια τεύτλων στην Ελλάδα, για την οποία δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για τα επόμενα δυο χρόνια.
Ήδη, η ως άνω μισθώτρια Τράπεζα, με την υπομισθώτρια της οργανώνουν την καλλιέργεια τεύτλων του 2020, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται επενδύσεις και εκσυγχρονίζεται το εργοστάσιο των Σερρών, προκειμένου να είναι έτοιμο να επεξεργαστεί τα τεύτλα της φετινής παραγωγής και να παράξει ελληνική ζάχαρη. Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση του εργοστασίου στο Πλατύ και η πιθανή δυνατότητα επαναλειτουργίας του. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις και σε κάθε της πράξη λειτουργεί πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.”