Κατηγορίες
Ελλάδα κορωνοϊός πολιτική

Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός

Την τελευταία του πνοή, χτυπημένος από την COVID-19, άφησε τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 8/5 ο πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός.

Νοσηλεύονταν από τα τέλη Μαρτίου στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” της Αθήνας, χτυπημένος από τη νόσο του κορωνοϊού, καθώς είχε διαγνωστεί θετικός στην ασθένεια.
Είναι το 149ο θύμα της ασθένειας στη χώρα μας.

Ο γεννημένος στα Δωδεκάνησα το 1942 Δημήτρης Κρεμαστινός (καθηγητής ιατρικής, ιατρός – καρδιοχειρουργός στο επάγγελμα), διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας το διάστημα από το 1993 μέχρι το 1996 – στην τελευταία Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν ο προσωπικός γιατρός του Παπανδρέου και διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής επί σειρά ετών.

Η σχέση του με τη νησιωτική χώρα και η βαθιά γνώση των προβλημάτων που τα νησιά μας έχουν στον τομέα της Υγείας τον είχε οδηγήσει στην απόφαση να ξεκινήσει το υπουργείο, μεταξύ άλλων, πρόγραμμα τηλεϊατρικής αλλά και να δημιουργηθούν μονάδες του ΕΚΑΒ με αεροπλάνο για τη διακομιδή ασθενών από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές προς μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες σε άλλα μέρη της χώρας.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του στο twitter ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρει τα εξής: “Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, Καθηγητής Ιατρικής και τ. Υπουργός Υγείας, υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στο ΚΙΝΑΛ

Στο συλλυπητήριο της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά αναφέρει:

Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια του αγαπημένου φίλου Δημήτρη Κρεμαστινού. Χάσαμε σήμερα έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν λαμπρό επιστήμονα, ένα φλογερό πατριώτη, ένα Μαχητή της Δημοκρατικής Παράταξης, βουλευτή , αντιπρόεδρο της Βουλής, υπουργό.

Ήταν «ο δικός μας γιατρός». Ο Δ. Κρεμαστινός δεν στάθηκε μόνο στο πλευρό του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου. Κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, μέσα από τη συνεχή κοινωνική , επιστημονική και την Ακαδημαϊκή του παρουσία, το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, τη δράση του στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας και τη θητεία του στο Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου συνέβαλε στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Το όνομά του συνδέθηκε με τη λειτουργία των σημαντικότερων καρδιολογικών κλινικών της χώρας, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου.

Η απουσία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστήμη, στην παράταξή μας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Δωδεκάνησα που τον αγάπησαν και τον τίμησαν επί σειρά ετών.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην Τζένη και τους οικείους του.