Κατηγορίες
διάφορα κορωνοϊός

Covid 19: το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα – βρήκε άλλο κόσμο όταν έδεσε στο τελευταίο λιμάνι

Το ταξίδι, ένα ταξίδι ζωής για αρκετούς από τους επιβάτες του, ξεκίνησε από τη Βενετία και “κατεβαίνοντας” την Αδριατική θα συνέχιζε με προορισμό όλο τον κόσμο.

Μεσόγειος, Ατλαντικός, Καραϊβική, Νότια Αμερική απ’ τη μεριά του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, Αυστραλία, Ιαπωνία και νοτιοανατολική Ασία, Ινδικός Ωκεανός. Όντως ο γύρος του κόσμου…

Όντως ταξίδι ζωής. Για πολλούς ένα ταξίδι ξεκούρασης και “επιβράβευσης”, μετά από χρόνια εργασίας.

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε σε συνθήκες “κανονικότητας” (απαίσια και ως λέξη και ως έννοια, γιατί κανονικότητα δεν το λες…). Στις 5 του Γενάρη.

Και επάνω στο καράβι όλα πήγαιναν στην αρχή καλά. Μετά, όσο οι μέρες περνούσαν, τόσο ελαττώνονταν και οι στάσεις – υπό το φόβο της μετάδοσης της ασθένειας πάνω στο καράβι, μεταξύ επιβατών και πληρώματος. Τελευταίο λιμάνι στην Αυστραλία. Υπό τον φόβο της COVID-19.
Και τελευταία ημέρα που επιβάτης ή μέλος του πληρώματος που πάτησε γη ήταν η 14η Μαρτίου.
Στο καράβι, με ιταλική σημαία, εφαρμόστηκαν τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ιταλία.
Όποιος κατέβηκε – με δική του ευθύνη – στην Αυστραλία, στα μέσα Μαρτίου, οδηγήθηκε κατευθείαν στο αεροδρόμιο.

Η απόφαση για την πορεία του Costa Deliziosa ήταν σαφής: το ταξίδι θα τελειώσει στην Ευρώπη, αλλά χωρίς στάσεις για τους επιβάτες. Στάσεις μόνο για προμήθειες, τίποτε άλλο. Επόμενος σταθμός για τους επιβάτες το ιταλικό λιμάνι της Τζένοα, στις 22 Απριλίου.

Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, το κρουαζιερόπλοιο ήταν κάτι σαν μια “φούσκα”, στην οποία βρίσκονταν επιβάτες και πλήρωμα. Ενώ τα πάντα σε διάφορες χώρες έκλειναν, ενώ έμπαιναν σε καραντίνα η μια μετά την άλλη χώρες και περιοχές, στο καράβι τα πράγματα ήταν αλλιώς.

Με έκδηλη ανησυχία για όσα συνέβαιναν στη στεριά, αλλά χωρίς πολλές επιλογές.
Άλλωστε, ο μέσος όρος ηλικίας επιβατών και πληρώματος ήταν μεγάλος. Και αυτό έκανε την ανησυχία διπλή και τριπλή. Το πλήρωμα έκανε ότι είναι δυνατόν ώστε οι επιβάτες να ξεχαστούν, να “ξεχάσουν” την αγωνία για όσα συνέβαιναν στον “έξω κόσμο”.

Το Costa Deliziosa θα καταγραφεί ως το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο που έδεσε σε λιμάνι και είχε ξεκινήσει το ταξίδι του την προ του κορωνοϊού εποχή. Την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 έδεσε στο λιμάνι της Τζένοα, στην Ιταλία. Τα δυο τελευταία πριν από αυτό κρουαζιερόπλοια είχαν πιάσει λιμάνι κάποιες μέρες νωρίτερα, ένα στο Λος Άντζελες και ένα στη Μασσαλία.

Και αυτό που είναι δεδομένο είναι πως όταν επέστρεψε στη Τζένοα το Costa Deliziosa βρήκε έναν άλλο, διαφορετικό κόσμο.

Κάτι σαν τι ταινίες του Χόλιγουντ ένα πράμα, που κάποτε τις βλέπαμε και λέγαμε πως “αυτά μόνο στο σινεμά γίνονται”…

(οι εναπομείναντες επιβάτες και τα 896 μέλη του πληρώματος αποβιβάζονται σταδιακά. Οι τελευταίοι θα εξέλθουν στις 3 Μαΐου).