Κατηγορίες
κορωνοϊός παιδεία

Στις 15 Ιουνίου οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2020

Στις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις (στις 15 για τα γενικά και τις 16 για τα επαγγελματικά λύκεια). Αυτό ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας από την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με όσα είπε, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 11 Μαΐου για την Γ’ Λυκείου και στις 18 Μαΐου για το Γυμνάσιο και για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου. Την ίδια ημέρα θα αρχίσουν τη λειτουργία τους και τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών – για την Γ΄ Λυκείου τα φροντιστήρια θα ανοίξουν στις 11/5.

Το σχολικό έτος παρατείνεται και τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 12 Ιουνίου. Δεν θα υπάρξουν εξετάσεις, προαγωγικές ή απολυτήριες, και η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Οι αποστάσεις μέσα στις τάξεις ανά μαθητή θα είναι τουλάχιστον 1,5 μέτρο και μέσα στα τμήματα θα είναι μέχρι 15 μαθητές.

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν και αποφάσεις για τυχόν επαναλειτουργία τους θα ληφθούν στην πορεία (μέσα στον Μάιο), με ενδεχόμενο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

Η αναστολή λειτουργίας των Ειδικών Σχολείων παρατείνεται.

Όσον αφορά τα μαθήματα στα σχολεία, αυτά θα γίνονται εκ περιτροπής:
οι τάξεις θα χωριστούν στη μέση και τα παιδιά κάθε τάξης θα πηγαίνουν μέρα παρά μέρα στο σχολείο. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή οι μισοί, Τρίτη – Πέμπτη οι άλλοι μισοί, και την επόμενη εβδομάδα θα πηγαίνουν αντίστροφα. Επίσης θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι, για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι στο σχολείο.

Στα σχολεία τα διαλείμματα θα είναι διαφορετικά για τα τμήματα και τα κυλικεία δεν θα λειτουργούν. Η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική σε σχολείο και μέσα μεταφοράς που μεταφέρουν τα παιδιά από και προς το σχολείο.

Τα ΙΕΚ θα ανοίξουν στις 18/5 ενώ η λήξη μαθημάτων θα είναι στις 30/6 ή 30/9.


Στην ουσία τα σχολεία θα ανοίξουν για ένα μήνα, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει σειρά συζητήσεων ή/και αντιδράσεων, αφού μια σειρά από θέματα δημιουργούνται άμεσα με την επαναλειτουργία τους.
Υπάρχουν γονείς και εκπαιδευτικοί που ανησυχούν για το κατά πόσο είναι ασφαλής η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και για την επάρκεια των μέτρων.

Ο Σωτ. Τσιόδρας χαρακτήρισε την επαναλειτουργία των σχολείων ως “μια πρόκληση” και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Τετάρτης. Όπως είπε, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τα παιδιά εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα από τους ενήλικες, αποτελούν το λιγότερο από 1% των ασθενών και πως κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρξει θερμομέτρηση των μαθητών, είπε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.

Να σημειωθεί πως σε αρκετές χώρες το έχουν πάρει απόφαση και τα σχολεία τους θα ξανανοίξουν από Σεπτέμβριο. Φυσικά υπάρχουν και άλλες, που ακολουθούν τον ίδιο δρόμο με την Ελλάδα και ανοίγουν τα σχολεία τους για λίγες ημέρες.