Κατηγορίες
κορωνοϊός υγεία

Πως είναι στην πραγματικότητα ο κορωνοϊός (φωτό από μικροσκόπιο)

Παρά το βομβαρδισμό πληροφοριών (και του γεγονότος ότι βρισκόμαστε εν μέσω περιορισμών και προσπάθειας ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2) είναι ακόμη πολλά τα ερωτήματα από όλους μας. Όπως και οι απορίες μας, οι αμφισβητήσεις μας κλπ κλπ.

Πως είναι όμως στην πραγματικότητα αυτός ο ιός που έχει στείλει χιλιάδες ανθρώπους στον άλλο κόσμο, δεκάδες χιλιάδες στα νοσοκομεία σχεδόν όλων των χωρών και έχει κλείσει στο σπίτι του τον μισό πληθυσμό του πλανήτη;;

Όπως αναφέρουν εξειδικευμένοι με την ιατρική ιστότοποι (που αναπαράγονται από ειδησεογραφικά sites), κάθε σωματίδιο του κορωνοϊού έχει διάσταση περίπου 90 με 120 νανόμετρα (90-120 nm), που σημαίνει πως αρκετά από αυτά τα σωματίδια μπορούν να “χωρέσουν” κατά πλάτος σε μια ανθρώπινη τρίχα.

Ο χαρακτηρισμός “κορωνοϊός” προκύπτει λόγω της παρουσίας ακίδων γλυκοπρωτεΐνης που περιβάλλουν την επιφάνειά του ιού (και στη φωτογραφία παρακάτω έχουν μπλε χρώμα) και χρησιμεύουν για την προσκόλλησή τους στους ιστούς και την είσοδό τους μέσα στα κύτταρα.

Αυτή είναι η εικόνα του:

στην εικόνα ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 (γνωστός και ως 2019-nCoV), ο ιός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19. πρόκειται για φωτογραφία από μικροσκόπιο, από δείγμα που ελήφθη από ασθενή στις ΗΠΑ