Κατηγορίες
κορωνοϊός

Οι επιστήμονες λένε πως η καραντίνα έχει και τα θετικά της

Είναι από ποια (επιστημονική) μεριά θα το δει κανείς το θέμα της καραντίνας. Οι οικονομολόγοι βλέπουν μέσα στην καραντίνα τη επερχόμενη ύφεση, οι επιδημιολόγοι αγωνιούν για τις καθημερινές εξελίξεις, οι περιβαλλοντολόγοι και οι βιολόγοι βλέπουν αρκετά θετικά μέσα στο όλο αρνητικό κλίμα κλπ κλπ.

Ένα από τα καλά στην όλη υπόθεση με την COVID-19 είναι πως η πλειοψηφία ημών έχει σταματήσει να ακούει πολιτικάντηδες και ψεκασμένους και ακούει πλέον τους επιστήμονες, αυτούς που έχουν την κατάρτιση ο καθένας στον τομέα του.

Οι επιστήμονες λοιπόν έχουν ανακαλύψει, κοιτώντας τα αρχεία τους και συγκρίνοντάς τα με στοιχεία που τώρα διαμορφώνονται, ότι η καραντίνα έχει και τα θετικά της.

Ας δούμε μερικά, ενδεικτικά:

Α. Μείωση ασθενειών που συνδέονται με τον τρόπο ζωής

γιατροί νοσοκομεία

Οι γιατροί σε όλο τον κόσμο έχουν παρατηρήσει κάθετη μείωση των εμφραγμάτων τις ημέρες της καραντίνας. Αυτό δε σημαίνει πως εξαφανίστηκαν με τρόπο μαγικό τα εμφράγματα,  είναι εδώ – οπότε αφήστε κάτω το 3ο σάντουιτς της μέρας με τα αλλαντικά και φάτε ένα κουλουράκι με σουσάμι.
Σε όλο τον κόσμο όμως αναφέρουν πως οι περιπτώσεις που βλέπουν είναι σαφώς λιγότερες από την “κανονική” περίοδο, αφού μια σειρά από παράγοντες που οδηγούσαν σε έμφραγμα – όπως η μείωση του άγχους στην εργασία ή η ατμοσφαιρική ρύπανση ή το κάπνισμα σαν να μην υπάρχει αύριο – δεν υφίστανται ή έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Β. Ρύπανση του περιβάλλοντος.

Δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Οι δορυφορικές απεικονίσεις που έχουν εμφανιστεί ήδη από τα μέσα Μαρτίου είναι ενδεικτικές. Η μόλυνση του αέρα σε περιοχές όπως η νοτιοανατολική Κίνα και η βόρεια Ιταλία έχει υποχωρήσει, ενώ τα ίδια συμβαίνουν και σε περιοχές της Ελλάδας όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Γ. “Επιστροφή” της φύσης.

Η φύση σιχαίνεται το κενό. Και έχει την τάση να το γεμίζει, άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις. Είδαμε τα πάντα όλες αυτές τις μέρες: αρκούδες σε κατοικημένες περιοχές στη δυτική Μακεδονία, ελάφια στα όρια χωριών, παπαρούνες που φύτρωσαν σε άδεια πεζοδρόμια, μεγαλουπόλεις που οι ήχοι της καθημερινότητας τους άλλαξαν και εκείνο το συνεχές βουητό έχει δώσει τη θέση του σε άλλα πράγματα.
Οι βιολόγοι λένε πως όλο αυτό το σκηνικό έχει βοηθήσει τη φύση σε αρκετές περιπτώσεις. Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει ελαττωθεί πάρα πολύ με αποτέλεσμα η φύση σε ξηρά, αέρα και θάλασσα να έχει βρει μια ευκαιρία ελαφράς ανασυγκρότησης.


Φυσικά αυτό που όλοι περιμένουμε είναι να ακούσουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, ώστε να βγούμε.
Και τότε θα ξεκινήσει ένας άλλος αγώνας, αυτός της επιστροφής σε μια κατάσταση που θα είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην προ κορωνοϊού εποχή.