Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Ευρωπ. Ένωση Ιταλία κορωνοϊός Οικονομία

Κορωνο-κρίση: τώρα τα λεφτά για την ανάκαμψη δεν φτάνουν;;

Τα έχουν πει πολλοί, τα έχετε διαβάσει και εδώ, ότι τα 540 δισ ευρώ που πρότειναν οι γαλαντόμοι του eurogroup για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού δεν φτάνουν ούτε για… σπόρια! Όλοι λένε πως χρειάζεται τουλάχιστον 1,5 τρις. Και το τεκμηριώνουν, το κοστολογούν.

Και βγαίνει σήμερα ο Klaus Regling (επικεφαλής του περιβόητου ESM) και παραδέχεται στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera πως χρειάζονται κι άλλα λεφτά.

Απλά προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι στους Ιταλούς λέγοντας δυο πράγματα:

Α. φοβούμενος μια ακραία ιταλική αντίδραση, σπάει σε δυο στάδια το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης. Και λέει στους Ιταλούς ότι “Τώρα βρισκόμαστε στην πρώτη φάση της κρίσης, αλλά γνωρίζουμε πως θα υπάρξει μια δεύτερη φάση πολύ σημαντική, εκείνη της ανάκαμψης, που θα είναι μακρά και ακριβή. Και για τότε θα χρειαστούμε σημαντικές ποσότητες χρήματος και πρέπει να ξεκινήσουμε να βλέπουμε πως οι διάφοροι θεσμοί θα συνεισφέρουν.
Β. επίσης τους λέει πως ο ESM όταν “βοηθούσε” την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ιρλανδία το έκανε με συγκεκριμένο τρόπο επειδή είχαν “μεγάλα μακροοικονομικά προβλήματα”. Λες και η Ιταλία τώρα δεν έχει προβλήματα ή ότι άλλαξε κάτι κι εμείς ή η Πορτογαλία – χάρη στα προγράμματα που ακολούθησαν ή ακολουθούν οι χώρες μας – γίναμε ξαφνικά οικονομικοί παράδεισοι!

Δούλεμα ψιλό γαζί δηλαδή και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς…

Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για ένα πράγμα: ούτε το ένα τρισ ευρώ θα φτάσει!!
Επειδή οι οικονομίες για να ανακάμψουν θα χρειαστούν πολλά περισσότερα. Δεν είναι όμως μόνο οι οικονομίες.
Είναι και οι κοινωνίες, που θα εκραγούν (λόγω της ανεργίας που θα προκύψει, λόγω της άμβλυνσης των ανισοτήτων, λόγω του ότι οι τράπεζες θα επανακάμψουν σύντομα δριμύτερες και θα ζητάνε σπίτια και περιουσίες χιλιάδων οικογενειών κλπ κλπ)…

ευρω μάσκα κρίση

Κρατήστε δυο πράγματα και συνδέστε τα με αυτά που είπε ο Regling (επειδή τίποτε δεν γίνεται τυχαία):

– συνδέστε τα με αυτό που είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte (που εξακολουθεί να ζητάει κορωνο-ομόλογο, επειδή βλέπει τα Μνημόνια να τον ζώνουν…) σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ότι ο ESM στην Ιταλία έχει κακή φήμη. “Δεν ξεχνάμε ότι απ’ τους Έλληνες, στην τελευταία κρίση, ζητήθηκαν απαράδεκτες θυσίες” είπε και επεσήμανσε ότι τη στιγμή αυτή η ΕΕ έχει ανάγκη από το σύνολο της “δύναμης πυρός” που διαθέτει.
– συνδέστε τα με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει σε λίγες μέρες. Γιατί πρέπει να στρώσει και το κλίμα λίγο. Αλλιώς θα φανούν για μια ακόμη φορά τα δομικά προβλήματα του σαθρού “κοινού” οίκου μας, αν οι Γερμανοί και η παρέα τους συνεχίσουν το ίδιο βιολί.