Κατηγορίες
διεθνή Ευρωπ. Ένωση Ιταλία

Ιταλός πρωθυπουργός: ή στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων ή ο καθένας για τον εαυτό του

Με σχετικά ξεκάθαρο τρόπο (για πρωθυπουργό, που οφείλει να είναι και ολίγον διπλωμάτης) ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte τα είπε στη Γερμανία, μέσα από συνέντευξή του στη γερμανική Bild.

“Είναι προς το κοινό συμφέρον – σημείωσε στη διάρκεια της συνέντευξης – ότι η Ευρώπη δίνει το παρών, ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων αυτής της πρόκλησης, αλλιώς θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό όνειρο και να πούμε ότι ο καθένας να κάνει ότι μπορεί για τον εαυτό του. Όμως θα χρειαστούμε τους τριπλάσιους, τους τετραπλάσιους, τους πενταπλάσιους πόρους για να βγούμε από αυτή την κρίση και χωρίς να έχουμε την εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε με τον καλύτερο τρόπο, με τον πιο αποτελεσματικό και γρήγορο”.

Επίσης είπε και κάτι άλλο, εξαιρετικά σημαντικό: “Δεν πρέπει εγώ να πείσω τους Γερμανούς, οι Γερμανοί πρέπει να πείσουν τους εαυτούς τους. Στο τέλος δεν πρέπει να πούμε ότι η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε”.

Ο Κόντε έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από θέματα, ορισμένα από τα οποία δεν τα έχουν άλλοι πρωθυπουργοί ή αρχηγοί κυβερνήσεων. Για παράδειγμα η Ιταλία έχει πολύ υψηλό ποσοστό “μαύρης εργασίας” (άρα δεν μπορεί να μοιράσει λεφτά στον κόσμο – ακόμη κι αν τα βρει – με επιδόματα ανεργίας, με την ίδια ευκολία που θα το κάνει το… Λουξεμβούργο). Και αυτό σημαίνει πως είτε θα πάρει μπροστά η οικονομία για να ξαναπάνε αυτοί οι άνθρωποι στη δουλειά τους είτε θα πεθάνουν απ’ την πείνα είτε θα πέσουν σε περίεργα χέρια που θα τους σώσουν δίνοντας τους λεφτά για να ζήσουν…