Κατηγορίες
διεθνή Ευρωπ. Ένωση

Απ’ τις παλινωδίες του eurogroup μέχρι το … EUexit

Εν αναμονή των προτάσεων του eurogroup για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού είναι όλη η Ευρώπη, και ειδικά αυτό που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε “ο Ευρωπαϊκός Νότος” (αν και πλέον δεν είναι τόσο … νότος).

Οι Ευρωπαίοι, κατά την τηλεδιάσκεψη (Σύνοδο Κορυφής) που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μάρτη, “συμφώνησαν” να δώσουν μια διορία 2 εβδομάδων στο eurogroup για να παρουσιάσει τις προτάσεις του στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Από ότι φαίνεται υπάρχουν προβλήματα, αφού το eurogroup δεν κατάφερε να βγάλει κάποιο καλό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του “πρώτου γύρου” (όπως τον ονόμασε ο εκπρόσωπος του προέδρου Centeno).

Οι αντιστάσεις στο κορωνο-ομόλογο είναι … ομολογουμένως αρκετές. Το ίδιο όμως και οι προτιμήσεις σε αυτό. Άλλως μας έρχονται δύσκολα. Ειδικά σε χώρες όπως τη δική μας, που ακόμη δεν έχει συνέλθει από την κρίση του 2008/2010.

Οι χειρότερες αντιδράσεις πάντως στην πιθανότητα μιας λύσης που δεν θα έχει κορωνο-ομόλογο έρχονται από τους πολίτες των χωρών που έχουν ήδη ζητήσει το κορωνο-ομόλογο. Ο λόγος για τις αντιδράσεις αυτές είναι ένας και μοναδικός: θέλουν να γλυτώσουν από μια σειρά “δανείων” και Μνημονίων (που θα προκύψουν μέσα από την εργαλειοθήκη του ESM).

Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια στο twitter, όπου ένα από τα πιο light σχόλια μετά τις καθυστερήσεις στο eurogroup είναι το “Useless! We have to leave this circus!”.
Φυσικά υπάρχουν και άλλα σχόλια όπως ένα που αναφέρεται σε γερμανικό “soft Reich” ή πάρα πολλά που μιλάνε για FRexit, ITALexit ή ακόμη και για EUexit..!

Και είναι πάρα πολλοί αυτοί οι πολίτες που ομιλούν για μια Ευρώπη που ξόφλησε και για την ανάγκη μιας νέας Ένωσης που θα κοιτάζει πρώτα τον κόσμο της και μετά τις τράπεζές της (με ότι κι αν αυτό σημαίνει για το σημερινό σαθρό οικοδόμημα των Βρυξελλών)…