Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας

Έρχονται αλλαγές στην αποκομιδή των απορριμμάτων στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αλλαγές στον τρόπο αποκομιδής των απορριμμάτων έρχονται στο Δήμο Αλεξάνδρειας.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Περισκόπησης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει συνεργασία του Δήμου με ιδιώτη ώστε αυτός να αναλάβει την αποκομιδή των απορριμμάτων. Επίσης αλλαγές θα έρθουν και όσον αφορά οχήματα με τα οποία θα γίνεται η αποκομιδή.

Συγκεκριμένα (και με βάση τη σειρά προγραμματισμού):

α. παραχώρηση τμήματος της αποκομιδής σε ιδιώτη

ο Δήμος Αλεξάνδρειας θα προχωρήσει στην παραχώρηση τμήματος της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι των αλλαγών που περιγράφουμε στην εισαγωγή και που θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Ο ιδιώτης θα αναλάβει βοηθητικό ρόλο σε σχέση με την υπηρεσία καθαριότητας, η οποία δεν θα πάψει να είναι ο πρωταγωνιστής.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η συμφωνία θα είναι “πακέτο”, δηλαδή οχήματα, εργατικό δυναμικό και καύσιμα θα είναι όλα του ιδιώτη, ενώ στη συμφωνία θα συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά των απορριμμάτων που θα μαζεύουν τα οχήματα του ιδιώτη στον ΧΥΤΑ.

Στην ουσία θα παραχωρηθεί στον ιδιώτη έργο αποκομιδής – μεταφοράς (από διάφορα σημεία των Ενοτήτων του Δήμου) και Δήμος θα ελέγχει συνεχώς μόνο την αρτιότητα ή μη της υπηρεσίας που θα πληρώνει, δηλαδή την πλήρη εκτέλεση της συμφωνίας που υπεγράφη, και θα κινείται ανάλογα.

απορριμματοφόρο Δήμος Αλεξάνδρειαςβ. αγορά νέου απορριμματοφόρου πλάγιας φόρτωσης

το δεύτερο κομμάτι αφορά την αγορά ενός ακόμη απορριμματοφόρου πλάγιας φόρτωσης. Πρόκειται για μια αγορά που υπήρχε στο σχεδιασμό εδώ και χρόνια.
Η Αλεξάνδρεια, παρότι σε αυτή ζει το 40% του πληθυσμού του Δήμου, εξυπηρετείται στην ουσία από ένα απορριμματοφόρο, από αυτό της πλάγιας φόρτωσης (που είναι στην υπηρεσία καθαριότητας μια δεκαετία). Συν ένα ακόμη απορριμματοφόρο, το οποίο όμως κάνει αποκομιδή “περιμετρικά”. Αυτό σημαίνει πως με το δεύτερο πλάγιας φόρτωσης τα μισά και παραπάνω σε όγκο απορρίμματα του Δήμου θα μαζεύονται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη συχνότητα.

Το προηγούμενο μεγάλο διάστημα όλοι είχαμε γίνει μάρτυρες βλαβών του απορριμματοφόρου πλάγιας φόρτωσης, λόγω της συνεχούς λειτουργίας του. Απ’ την ώρα που επελέγη η αγορά και δεύτερου, υπολογίζεται πως αυτά τα φαινόμενα θα ελαττωθούν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.
Βασικό ρόλο στην επιλογή για ένα ακόμη απορριμματοφόρο πλάγιας φόρτωσης έπαιξε και το γεγονός ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει με έναν μόνο εργαζόμενο της Υπηρεσίας Καθαριότητας, τον οδηγό του οχήματος.

Το μόνο δύσκολο σημείο στην όλη ιστορία είναι το γεγονός ότι η αγορά ενός τέτοιου οχήματος προϋποθέτει διαδικασίες, διεθνείς διαγωνισμούς κλπ κλπ. Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία της αγοράς δεν θα ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον αλλά θα μπορούσε να κρατήσει ακόμη και μέχρι τα τέλη του 2020.


ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: αυτό το οποίο άμεσα θέλουν να δουν οι δημότες είναι να ξεκινήσουν και οι πλύσεις των κάδων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Και αυτό γιατί θα πρέπει ούτως ή άλλως να καθαριστούν/πλυθούν αλλά και να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες – και εν όψει καλοκαιριού – και οι δυνατότητες σε αυτό το κομμάτι.