Κατηγορίες
επικαιρότητα

Τέλος στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης

Οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ – τι αναφέρει το υπουργείο

Τέλος το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση μπαίνει με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού δημιουργήθηκε σάλος λόγω αποκαλύψεων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το σύνολο του προγράμματος (υλικό, τρόπος επιλογής φορέων υλοποίησης κλπ).

Οι αποκαλύψεις αφορούσαν την εμπλοκή μεταξύ ιδιοκτητών πλατφορμών και Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) με κυβερνητικά στελέχη και συμβούλους υπουργείων, το ότι κάποιες από τις πλατφόρμες αυτές είχαν στο παρελθόν βγει εκτός κρατικών διαγωνισμών λόγω ελλείψεων αλλά και επειδή το περιεχόμενο της ασύμμετρης τηλεκατάρτισης ήταν πραγματικός κλαυσίγελος.
Πέραν συντακτικών ή άλλων λαθών, χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις φράσεις «Σκοιλ Ελικικού» και «Μέτζη του νέουκτη» που βρέθηκαν μέσα στο υλικό και έχουν γίνει viral τις τελευταίες ημέρες.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις τα 600 ευρώ του Απριλίου θα δοθούν απευθείας στους δικαιούχους.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει:

“Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται.”

Να σημειωθεί πως μετά από όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ζητούν την παραίτηση του υπουργού Εργασίας.