Κατηγορίες
βουλευτές Καρασαρλίδου Φρόσω

Φρόσω Καρασαρλίδου: «Σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ»

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ μέσα από το πρόγραμμα “ΦιλοΔημος”, κατέθεσαν στη Βουλή 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου, ζητώντας πρόσθετη χρηματοδότηση των Δήμων και Περιφερειών.


Όπως τονίζεται στην Ερώτηση:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της για ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αύξησε για πρώτη φορά μετά από χρόνια την κρατική χρηματοδότηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), προχώρησε σε πρόσθετη χρηματοδότηση των Περιφερειών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και δημιούργησε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης: το πρόγραμμα “ΦιλοΔημος” (“ΦιλοΔημος Ι και ΙΙ”) συνολικού προϋπολογισμού 2,39 δισεκατομμύρια ευρώ με πόρους του ΠΔΕ, το οποίο ήδη με την εκκίνησή του συνάντησε τεράστια απήχηση στους Δήμους της χώρας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντιθέτως, προχώρησε σε κατάργηση του προγράμματος “ΦιλοΔημος Ι” επινοώντας δικαιολογίες δήθεν μη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης, ενώ από τα στοιχεία της εκτέλεσης του ΠΔΕ προκύπτει ότι οι πόροι που κατευθύνθηκαν στα Περιφερειακά Ταμεία και στο Πρόγραμμα “ΦιλοΔημος ΙΙ” το 2019 υπολείπονται κατά 850 εκ ευρώ τους αντίστοιχους πόρους του έτους 2018. Λαμβάνοντας δε, υπόψη τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020, η χρηματοδότηση των ΟΤΑ είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Το Πρόγραμμα “ΦιλοΔημος ΙΙ” χρηματοδοτεί σημαντικά και αναγκαία έργα που αφορούν τη συντήρηση σχολικών μονάδων, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, προμήθεια μηχανημάτων έργου, μελέτες διαχείρισης υδάτων, μελέτες λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων, μελέτες και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας, κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες. Το 2017 στο Πρόγραμμα “ΦιλοΔημος ΙΙ” διατέθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ποσό 245 εκ ευρώ ενώ το έτος 2018 το ποσό χρηματοδότησης ανήλθε σε 435 εκ ευρώ.

Οι βουλευτές ερωτούν οι αρμόδιους υπουργούς:

1. Ποιες οι ενέργειές του Υπουργού Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος “ΦιλοΔημος ΙΙ”; Κατατέθηκε αίτημα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος από πόρους του ΠΔΕ εντός του 2019 και τι ποσό διατέθηκε;

2. Ποιες οι ενέργειες του Υπουργού Εσωτερικών για την πρόσθετη χρηματοδότηση των Περιφερειών από το ΠΔΕ;

3. Τι ποσό πρόκειται να διαθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών για τους επενδυτικούς ΚΑΠ των Περιφερειών για το έτος 2020;

4. Αν υποβλήθηκαν αιτήματα για την χρηματοδότηση του προγράμματος “ΦιλοΔημος ΙΙ” και την πρόσθετη χρηματοδότηση των Περιφερειών από το ΠΔΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα απέρριψε για ποιο λόγο τα απέρριψε, δεδομένου μάλιστα ότι το ΠΔΕ παρουσιάζει σημαντική υπό-εκτέλεση για το έτος 2019 κατά 1,1 δις ευρώ (παρόλο που το πρώτο εξάμηνο του 2019 η εκτέλεση δαπανών ήταν αυξημένη κατά 500 εκ ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018);